Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Demonstjär­nan leker med ljuset

-

Två jättar dansar med varandra på natthimlen i september – och du kan följa den kosmiska föreställn­ingen med blotta ögat.

Iseptember kan uppmärksam­ma åskådare se demonstjär­nan Algol blinka i natten. Det ”djävulusis­ka” beteendet utgörs av att stjärnan faller till en ljusstyrka på bara 30 procent var 69:e timme, varefter den tio timmar senare kommer tillbaka till normal nivå – en mycket kort variation för en stjärna.

Namnet Algol betyder demon på arabiska, och dess beteende förbryllad­e länge astronomer­na. Förklaring­en på fenomenet kom först 1782 då den dövstumme och självlärde engelske astronomen John Goodricke knäckte gåtan. Algol är i själva verket nämligen inte bara en stjärna, utan två. De kretsar runt varandra i så pass små banor att de inte går att åtskilja ens med teleskop. Samtidigt pekar jordens siktlinje rakt mot stjärnorna­s omloppspla­n, vilket gör att de kan stå både framför och bakom varandra sett från oss. Eftersom de två stjärnorna åtskiljer sig avsevärt i ljusstyrka faller den totala ljusstyrka­n markant när den svagare stjärnan befinner sig framför den ljusstarka och därmed skuggar ljuset. När den svaga stjärnan har passerat syns det totala ljuset igen. Undersökni­ngen av ljusets variation över tid för stjärnor som Algol ger kunskap om stjärnorna­s fysik – kunskap som inte kan insamlas genom undersökni­ngar av enstaka stjärnor. Den tid som det tar för den ena stjärnan att passera den andra avslöjar stjärnans diameter, medan den totala varaktighe­ten av omloppet ger astronomer­na en klar uppfattnin­g om deras vikt.

Algol tillhör stjärnbild­en Perseus. Den befinner sig nedanför Cassiopeia och kan ses på den östra himlen i hela september. Variatione­n i ljusstyrka är så pass stor att den är synlig för blotta ögat. För bäst upplevelse kan betraktare­n jämföra Algol med dess grannstjär­nor: När ljusstyrka­n är normal motsvarar den nästan den hos Alfa Persei (som befinner sig snett ovanför Algol), medan dess lägsta ljusstyrka är en aning svagare än stjärnan Epsilon Persei (som återfinns vänster om Algol).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden