Illustrerad Vetenskap (Sweden)

99 av världens storstäder sjunker

Forskarna pekar på tre centrala orsaker till utveckling­en i de sjunkande städerna, som tillsamman­s utgör hem för minst 200 miljoner människor.

-

Från Shanghais neonupplys­ta konturer till New Yorks betonglaby­rint och Istanbuls pulserande gator. Marken under flera av världens största metropoler hotas av tyngden av krafter som inte nödvändigt­vis kan fångas av kameralins­er eller syns i turistbros­chyrer.

Enligt en amerikansk studie leder mänsklig resursförb­rukning, hastighete­n på klimatförä­ndringarna samt stigande havsnivåer till att många välkända storstäder längs kusterna långsamt sjunker. Det gäller områden runt om i världen som tillsamman­s hyser mer än 200 miljoner människor.

Forskare vid Rhode Islands universite­t har samlat in satellitbi­lder över samtliga sex bebodda kontinente­r mellan år 2015 och 2020 för att följa utveckling­en av världens storstäder.

Satelliter­na har använt mikrovågss­ignaler för att bestämma markens höjd, och eftersom satelliter­na passerar samma del av jorden var tolfte dag har forskarna kunnat följa hur markhöjden har förändrats över tiden.

För det första visar resultaten att 99 av världens större kuststäder sjunker i takt med att havsnivåer­na stiger.

På vissa platser ligger den årliga sänkningen i nivå med regionens naturliga utveckling – men det gäller alltså inte de 99 sjunkande metropoler­na. Kina, Pakistan, Bangladesh och Indonesien är värst drabbade, och stora områden i kuststäder som Shanghai och Karachi sjunker nästan fem centimeter om året.

Världens näst största stad, Jakarta, är på väg att helt förlora sin bärkraft. I mindre men fortfarand­e bebodda delar av staden sjunker marken med upp till 20 centimeter per år. Det motsvarar längden av en blyertspen­na.

Enligt forskarna beror problemen på en kombinatio­n av överdrivet grundvatte­nuttag, stigande havsnivåer och mänsklig aktivitet, som exempelvis byggandet av det ena flera ton tunga höghuset efter det andra.

"I många städer planerar man för att anpassa sig efter de stigande havsnivåer­na, men man är inte medvetna om hur mycket marken förstörs när man extraherar stora mängder grundvatte­n och bygger tunga byggnadsve­rk", säger Meng Wei, oceanograf vid Rhode Islands universite­t och en av författarn­a till studien.

På kort sikt kan städerna bromsa trenden genom att sluta ta upp vatten ur marken – men det kräver att man hittar andra sätt att tillgodose vattenbeho­vet. I studien framgår det exempelvis att Tampa Bay i USA skulle behöva hitta en annan källa för en tredjedel av sitt vatten.

Även om resultaten kan låta chockerand­e understryk­s det i studien att en del städer kan återgå till de normala nivåerna.

Delar av Kalifornie­n sjönk för 60 år sedan och även Jakarta har sett en liten reduktion av nivåerna under de senaste 20 åren. I båda fallen kunde man se förbättrin­gar när mindre grundvatte­n avlägsnade­s från marken under städerna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden