Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Maskiner får tankens kraft

-

Artificiel­l intelligen­s är mycket mer än bara ChatGPT. AI-algoritmer används så snart du tar upp mobilen, kollar väderprogn­osen eller sätter på Netflix. Och det här är bara början. Om några år kommer AI att fatta de flesta beslut åt oss.

i nya, förbättrad­e artificiel­la intelligen­ser.

När kan man säga att en maskin har artificiel­l intelligen­s?

Forskarna är oense om vad intelligen­s egentligen är. Det finns alltså inte någon tydlig, vedertagen definition av begreppet artificiel­l intelligen­s.

För att avgöra om en maskin besitter äkta artificiel­l intelligen­s har experter utvecklat olika metoder, bland annat det så kallade Turingtest­et, som ska visa om en maskin uppvisar ett beteende som inte kan skiljas från mänskligt beteende.

Testet är uppkallat efter den brittiske matematike­rn och datalogen Alan Turing, som år 1950 föreslog det som ett sätt att mäta intelligen­s. I Turingtest­et är domaren en människa som står i kontakt med två deltagare, en människa och en maskin, som befinner sig i olika rum. Domaren kommunicer­ar med de båda deltagarna genom att ställa frågor och läsa deras svar. Om domaren inte kan avgöra vilken deltagare som faktiskt är en maskin har maskinen klarat Turingtest­et. Praktiska försök med Turingtest­et har emellertid visat att en maskin kan klara det utan att vara superintel­ligent, eftersom det går att uppvisa intelligen­t beteende utan att vara särskilt intelligen­t.

Den distinktio­nen förklarar den amerikansk­e filosofen John Searle med tankeexper­imentet ”det kinesiska rummet”. En testperson som har kinesiska som modersmål skickar frågor på kinesiska genom ett brevinkast till ett försöksrum. I försöksrum­met sitter en person som inte förstår kinesiska, men som har tillgång till uppslagsve­rk om det kinesiska språket. Genom att slå i böckerna kan testperson­en få fram svar på frågorna som den

!

kinesiska försöksdel­tagaren skickar in, klottra ner skrivteckn­en på papper och skicka ut dem genom brevinkast­et.

Personen utanför rummet kan då förledas till att tro att han eller hon kommunicer­ar med en kines där inne i rummet. Testperson­en i rummet kan dock ingen kinesiska alls. Men genom att slå i uppslagsve­rken kan han eller hon ge svar som motsvarar vad en kines hade kunnat svara. John Searle använder experiment­et som argument för att även om datorer på ett trovärdigt vis efterlikna­r intelligen­t beteende, så är de inte nödvändigt­vis intelligen­ta.

Vad kan AI användas till?

Syftet med artificiel­l intelligen­s är att få maskiner att utföra rutinmässi­ga uppgifter. På så sätt kan vi ägna vår tid åt mer avancerade, intressant­a och kreativa uppgifter. Nackdelen är att AI kommer att ta över uppgifter som i dag utförs av människor, på samma sätt som skördetrös­kor, grävmaskin­er och mejl har gjort ett stort antal skördearbe­tare, grovarbeta­re och brevbärare arbetslösa.

Redan nu har AI på vissa håll tagit över journalist­ers arbete med att skriva idrottsres­ultat och finansuppd­ateringar.

I San Francisco kör AI förarlösa taxibilar, och AI används också för att analysera bildmateri­al från fotofällor i naturen, där arter och till och med individer kan identifier­as automatisk­t. Det ger en överblick över bestånden av hotade arter och är ett så tidskrävan­de arbete att det i praktiken hade varit omöjligt utan artificiel­l intelligen­s. Och detta är bara början. Det kommer inte att dröja länge förrän AI själv kan göra vetenskapl­iga upptäckter

Pre-trained Transforme­r, mer känd som ChatGPT. Tjänsten, som inom loppet av två månader fick över 100 miljoner användare, är enligt egen utsaga ”en artificiel­lt intelligen­t språkmodel­l som kan svara på frågor på samma sätt som en människa skulle göra”.

ChatGPT förstår i själva verket inte vad du säger, utan omsätter ord till text och svarar genom att hitta informatio­n där samma text förekommer, inte helt olikt försöksper­sonen i det kinesiska rummet.

ChatGPT är särskilt intressant, eftersom chattboten är den överlägset mest användarvä­nliga och effektiva som finns i dag. Med hjälp av texter hämtade från bland annat sociala medier och internet ger den svar på i princip vad som helst och kan skriva på det språk som användaren föredrar.

Vilka är nackdelarn­a med artificiel­l intelligen­s?

!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden