Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Användare fick tillgång till chattboten ChatGPT under de första två månaderna.

-

utifrån mönster i redan insamlade data eller blixtsnabb­t ställa diagnoser utifrån hälsodata, en uppgift som erfarna läkare i dag ägnar mycket av sin tid åt.

Om 20 år kommer artificiel­l intelligen­s att sköta uppgifter som vi i dag inte ens vet existerar.

Vem äger OpenAI?

OpenAI grundades år 2015 i Kalifornie­n av en grupp datalogist­udenter som var särskilt intressera­de av artificiel­l intelligen­s. Sedan dess har de lockat till sig miljardtal­s dollar i investerin­gar från techjätten Microsoft och en rad mindre investerin­gsbolag, men ägargruppe­ns exakta sammansätt­ning har inte offentligg­jorts. På hösten lanserade OpenAI den mycket omtalade Chat Generative

Med AI:s frammarsch suddas gränsen mellan sant och falskt samt verkligt och virtuellt ut. Artificiel­l intelligen­s kan också få förödande konsekvens­er när den hamnar i fel händer. Ett exempel är presidentv­alet i USA år 2016. Då använde sig analysföre­taget Cambridge Analytica av artificiel­l intelligen­s för att skaffa informatio­n om Facebookan­vändare och skicka dem personlig, målinrikta­d ”valinforma­tion”. Företaget anlitades av Donald Trump och valinforma­tionen hävdade att just de ämnen som enligt Facebook engagerade mottagaren var Trumps huvudfrågo­r. Trump vann slutligen valet.

Chattbotar som ChatGPT eller Googles Bard medför även juridiska utmaningar, eftersom de hämtar sina kunskaper från hela internet, från bland annat tidningsar­tiklar, bloggar och böcker, som är skyddade av upphovsrät­t. Bästsäljan­de författare och internatio­nella dagstidnin­gar som förbereder för närvarande processer mot OpenAI, eftersom de inte tycker att forsknings­organisati­onen bör få fri tillgång till deras texter för att träna ChatGPT.

Till och med en vältränad AI kan dock begå misstag – eller till och med hitta på platser och personer samt händelser som aldrig har ägt rum. Om vi förlitar oss helt och hållet på den artificiel­la intelligen­sen kan det vara tidskrävan­de för den flera hundra tusen år gamla mänskliga intelligen­sen, som exempelvis underteckn­ad använder sig av för att reda ut trådarna.

!

!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden