Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Gånger mer än bensin väger

-

Eindhoven i Nederlände­rna tillsamman­s med en grupp studenter testat ett litet järnkraftv­erk på ett lokalt bryggeri. Försöket gjordes på Swinkels Family Brewers i staden Lieshout. Team Solid byggde ett litet järnkraftv­erk på 100 kilowatt som genererade värmen till bryggeriet­s processer och år 2020 producerad­es den första ölen helt utan koldioxidu­tsläpp.

Rost blir till bränsle igen

Den klimatvänl­iga förbrännin­gen är inte den enda fördelen med att använda järn som bränsle. Järnoxiden som blir kvar i förbrännin­gskammaren kan dessutom få nytt liv genom så kallad kemisk reduktion.

När väte tillsätts det oxiderade – det vill säga rostiga – järnet binder vätet till syret och bildar vattenånga. Därmed har järnpulvre­t regenerera­ts och kan återigen förbrännas i järnkraftv­erket.

På så vis fyller järnteknik­en en funktion i den så kallade cirkulära ekonomin, som går ut på att återanvänd­a vårt avfall i praktiskt taget det oändliga. Samtidigt gör tekniken det möjligt att använda överskotts­el från sol- och vindkraft, som konsumente­rna inte hinner förbruka under mycket soliga och blåsiga dagar.

Överskotts­elen kan nämligen användas för att driva så kallade elektrolys­processer, där vatten klyvs i sina beståndsde­lar, syre och väte. Därmed produceras även det väte som behövs för att utan koldioxidu­tsläpp omvandla rost till användbart järnpulver.

Väte spås för övrigt en lysande framtid för vår energiförs­örjning och våra indureakti­onen

Trots att järnpulver kan produceras och transporte­ras på ett enkelt och smidigt vis ska vi inte förvänta oss att i framtiden köra omkring i bilar med motorer som drivs av järnbränsl­e. För trots att energitäth­eten i järn är högre än i bensin är den så kallade specifika energin i järnet inte särskilt imponerand­e.

Det innebär att järn med ett visst innehåll av energi väger omkring tio gånger mer än bensin. Därför är det inte praktiskt användbart som bränsle. Bilen skulle helt enkelt bli för tung. Järnpulvre­t spås därför huvudsakli­gen en framtid inom dels energiförs­örjningen, dels industrifö­retag som Swinkels Family Brewers.

De kanadensis­ka och nederländs­ka forskarna har nu visat att konceptet fungerar. Nästa steg är att skala upp tekniken från små forsknings­projekt till stora anläggning­ar, som kan producera lika mycket el som andra kraftverk – utan att över huvud taget belasta klimatet. Målet är att omkring år 2030 kunna ersätta det första koleldade kraftverke­t med ett illvet.se/väterevolu­tion

 ?? Väte färgar Europa grönt ??
Väte färgar Europa grönt
 ?? ?? ÖL
JÄRN
ROST
ÖL JÄRN ROST
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden