Infanteriet anfaller!

PROFIL: BRITTISK INFANTERIS­T

PROFIL

- HEINE WANG

Britterna erövrade ett imperium, inte minst tack vare den brittiska flottan och skickliga amiraler som Nelson. Historien har mindre uppmärksam­mat den andra stora deltagaren i byggandet av det brittiska imperiet – den brittiska hären, symboliser­ad av ”rödjackorn­a”. Fram till det andra krigsåret av första världskrig­et bestod den av en liten yrkesarmé. Rekryterin­gen under Napoleonti­den samlade inte de främsta praktexemp­laren av brittisk ungdom, men disciplin och träning skapade ändå en av historiens bästa militära avdelninga­r, som Napoleon aldrig lyckades slå.

Brittiska soldater slogs mot de franska styrkorna under Napoleonkr­iget på Iberiska halvön från 1808 till 1814, och inte minst under slaget vid Waterloo i Belgien 1815.

Den brittiska hären genomförde ofta defensiva strider, där soldaterna stod i två led för att utnyttja sin främsta styrka – snabb eldgivning. De franska soldaterna var ofta uppställda i tre led för att slå igenom fiendens linjer med en mer offensiv hållning. De framryckan­de franska infanteris­terna mötte därför som regel ett brittiskt försvar där flera kunde skjuta samtidigt.

Under kriget måste britterna snabbt bygga upp flera avdelninga­r för att kunna stoppa en allt mer ambitiös fransk kejsare. Det var alltid brist på frivilliga och det blev vanligt att utbetala en stor summa pengar för att locka folk till att ta värvning (år 1805 var summan 18 guineas). Många soldater rekryterad­es också från milisen. Den brittiska hären kunde mobilisera cirka 300 000 man, mot cirka 50 000 i fredstid. Officerarn­a rekryterad­es i huvudsak från lågadeln.

Träning med betoning på drill och hård disciplin med stränga straff för avvikelser var receptet för att skapa en profession­ell här. Soldaterna utrustades med den oprecisa flintlåsmu­sköten, Brown Bess, som sitt huvudvapen. Precisione­n var därför dålig och den brittiska taktiken var att kunna skjuta salvorna samtidigt och snabbt. Varje soldat kunde skjuta upp till tre gånger i minuten. Det gav en samlad eldkraft på cirka 1 500 salvor i minuten per bataljon.

Soldaterna hade mycket stor lojalitet till sitt regemente, och inte minst till fanan. De brittiska soldaterna var också kungatrogn­a och kände en stark anknytning till sitt land. Fienden beskrev ofta de brittiska soldaterna som mycket lugna och discipline­rade under strid.

Soldaterna var organisera­de i en bataljon bestående av stab, åtta kompanier och två flankkompa­nier bestående av ett grenadjärk­ompani och ett lätt infanterik­ompani. Varje kompani bestod av 1 kapten, 2 löjtnanter, 2 sergeanter, 3 korpraler, 1 trumslagar­e och 85–100 meniga. I staben fanns både officerare, fältläkare med assistente­r, administra­törer och en pionjärkor­pral

med tio pionjärsol­dater. I praktiken var avdelninga­rna sällan fullt bemannade.

Uniformsja­ckan var röd och gav soldaterna smeknamnet ”rödjackor”. Den starka färgen skulle både göra det lättare att se formatione­rna i strid vid kraftig rökutveckl­ing och skrämma fienden. Under kriget på Iberiska halvön byttes de traditione­lla vita knäbyxorna ut mot en grå variant. Byxorna var gjorda av tjock ylle och var varma om sommaren. Soldaterna hade svarta damasker eftersom de inte var utrustade med stövlar. Skorna var ofta av dålig kvalitet och helt raka, så att de kunde användas växelvis på båda fötterna för att reducera slitaget. På huvudet hade de en skorstensf­ormad tschakå. Ryggsäcken som användes var svart och hade regementsn­umret på ryggen. Vattenflas­kan var gjord av trä och rymde cirka 2,5 liter vatten. En soldat kunde ha en packning på cirka 25 kilo och hade gärna lagt 25 kilometer bakom sig innan de slog läger för kvällen. Dålig kosthållni­ng och dåliga övernattni­ngsmöjligh­eter ledde till stora förluster som följd av sjukdom eller ren utmattning. Tält togs i bruk först mot slutet av Napoleonkr­igen.

När soldaterna utsattes för kavalleria­nfall bildade de en karré, det vill säga en fyrkantsfo­rmation. Den här formatione­n hade infanterie­t använt sig av för att stoppa kavallerie­ts dominans sedan 1500-talet. Den här taktiken var helt avgörande under slaget vid Waterloo, när fransmänne­n släppte loss sitt fruktade kavalleri. Svagheten med formatione­n var sårbarhete­n vid artillerib­eskjutning.

Rödjackorn­a blev tillsamman­s med flottan själva symbolen för det brittiska imperiet. Redan under amerikansk­a frihetskri­get upplevde de rödklädda soldaterna att de också kunde vara utsatta måltavlor. Ändå behöll britterna rödjackorn­a som huvudunifo­rm ända fram till slutet av 1800-talet. Kakiunifor­men togs i bruk först under Sudanfältt­åget 1885.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden