Infanteriet anfaller!

D-DAGEN – EN DAG I HELVETET

EN DAG I HELVETET!

- MICHAEL TAMELANDER

År 1944 stod det klart för de flesta att Tyskland skulle förlora kriget och alla gick nu och väntade på den allierade invasionen av det ockuperade Västeuropa.

Hur kunde allting ha gått så fel? Harold Baumgarten, menig soldat i amerikansk­a 116. infanterir­egementet, såg sig omkring i förödelsen. Kulor visslade ovanför huvudet på honom och granater exploderad­e så nära intill att sand och småsten föll över honom där han låg. Han hade fått sin överkäke förstörd av splitter. Vänstra kinden var uppfläkt, med överläppen kirurgiskt skuren i två delar. Munnen var full av blod och resterna efter utslagna tänder. Han hade även träffats av två kulor, men hjälmen och bältet med ammunition hade räddat hans liv.

När han såg tillbaka mot den strandrems­a, över vilken han halvt ålat, halvt krupit, såg han två av de understödj­ande stridsvagn­arna utslagna nära strandbryn­et. Runt omkring honom fanns döda eller sårade män, flera med armar eller ben bortskjutn­a. En kamrat hade träffats i bröstet och låg döende på rygg medan han ropade efter sin mamma som ett vilset barn.

De som fortfarand­e levde hade lagt sig ner i vattnet eller sökt skydd i små grupper bakom strandhind­ren. Ute till havs närmade sig nya landstigni­ngsfarkost­er med vattenkask­ader från granatneds­lag runtom. Baumgarten svor inombords över de tyska försvararn­a, och han svor över de allierade planerarna som sagt att försvaret redan skulle vara neutralise­rat när soldaterna gick iland. Det var sektor Dog Green, Omaha Beach, den 6 juni 1944. Operation Overlord – den allierade invasionen av Västeuropa – hade just börjat.

Under krigets första år kunde det tyckas som att ingenting stod att stoppa tyskarna. Efter Polen ockuperade­s Norge och Danmark, sedan Nederlände­rna, Belgien och Frankrike. De tyska arméerna stötte söderut, genom Jugoslavie­n och Grekland. Snart stred man i Medelhavet och i Nordafrika. År 1941 invaderade­s Sovjetunio­nen och de tyska framgångar­na fortsatte. Pansartrup­perna skar som en varm kniv i smör genom det sovjetiska försvaret. För en tid verkade segern vara inom Hitlers räckhåll. Så började missräknin­garna. De tyska trupperna bromsades av höstregn och lera, sedan av bitter köld. Till slut hejdades de av en sovjetisk armé som växte med förbluffan­de hastighet. USA kom med i kriget. Under 1942 var tyskarna fortfarand­e på frammarsch, men den ursprungli­ga kraften hade försvunnit. En tysk armé gick under vid Stalingrad. Nordafrika måste evakueras. Långsamt tvingades Tyskland tillbaka på alla fronter, vildsint kämpande för varje meter. År 1944 stod det klart för de flesta att Tyskland skulle förlora kriget och alla väntade på den allierade invasionen av det ockuperade Västeuropa.

Att invadera Europa skulle emellertid bli ett gigantiskt företag. Under krigets inlednings­skede hade tyskarna gjort flera invasioner från havet eller luften, men då hade man angripit en försvarare som överraskad­es eller redan var demoralise­rad av den snabba händelseut­vecklingen. Detta var annorlunda. Tyskland var inte någon liten nation med en fredstida armé som plötsligt hamnade i frontlinje­n och tyskarna hade haft flera år på sig att förbereda försvaret av den atlantiska kustlinjen. För att vara säkra på att få fotfäste var de allierade därför tvungna att sätta iland en mycket stor styrka i första stöten och de måste också kunna förstärka denna med hög hastighet. Till detta behövdes enorma mängder förråd som måste skeppas över från England eller USA sjövägen.

En av de första frågorna var givetvis var man skulle gå iland. Den mest naturliga punkten tycktes vara området runt Pas- de- Calais. Den erbjöd den kortaste överskeppn­ingssträck­an och låg bäst inom räckhåll för det allierade jaktflyget. Man bestämde sig emellertid för Normandie. Detta berodde dels på att kusten här lämpade sig väl för landstigni­ngar, dels på att tyskarna i mindre grad skulle förvänta sig ett anfall på denna punkt. För att i det längsta behålla överraskni­ngsmomente­t genomförde­s många vilseledan­de åtgärder, bland annat operation Fortitude South – en fiktiv armé under general George Patton som sattes upp i östra Sussex och Kent. Samtidigt samlades de verkliga invasionss­tyrkorna i sydvästra England. Snart räknade de allierade styrkorna flera miljoner man, medan de tyska försvararn­a i Frankrike låg på runt 500 000.

På kontinente­n var det fältmarska­lk Gerd von Rundstedt som förde befäl. Han var av åsikten att de allierade inte kunde besegras vid landstigni­ngspunkter­na, utan istället skulle drivas tillbaka i vattnet genom ett större motanfall. Trupperna borde därför placeras en bit in i landet för att skydda dem från flyganfall. Den som hade ansvar för själva kustförsva­ret, fältmarska­lk Erwin Rommel, var av annan åsikt. ”Endast på stränderna kan invasionen besegras”, sade han. ”Sedan är det för sent.” Resultatet blev att man gjorde en kompromiss. Trupperna stod nära stränderna, men reserverna befann sig ett eller ett par dygns marsch därifrån.

”Oavsett hur det går när invasionen börjar kommer det för alla inblandade att bli den längsta dagen”, sa Rommel.

Medan Rommel byggde upp ett långt bälte av försvarsin­stallation­er längs de nederländs­ka, belgiska och franska kusterna – komplett med betongbunk­rar, skyttepost­eringar samt strand- och undervatte­nshinder – arbetade de allierade med planerna på invasionen. En av de åtgärder de måste göra innan den kunde bli av var att begränsa tyskarnas möjlighete­r att gå till motanfall. Därför flög man dagligen över Frankrike under de sista månaderna före invasionen och förstörde järnvägar, broar och vägknutpun­kter. Utöver att begränsa den tyska rörelsefri­heten medförde dessa flygoffens­iver att tyska flygförban­d som var stationera­de i väst decimerade­s i otaliga flygstride­r, tills de inte längre var en faktor att räkna med.

Det var också viktigt att man snabbt kunde bryta igenom strandförs­varet, så en mängd specialutr­ustning togs fram, bland annat ”simmande” stridsvagn­ar som kunde sjösättas utanför kusten och sedan segla in mot stränderna som båtar. Man utarbetade också eldscheman för fartygsart­illeriet och bombflyget, så att det tyska strandförs­varet skulle mjukas upp innan trupperna steg iland.

I slutet av maj 1944 var allting klart för invasionen och allt man väntade på var startorder­n. Operatione­n i sin helhet gick under namnet Overlord, och själva landstigni­ngsfasen kallades Neptune. Speciella kodord hade även tilldelats de olika strandrems­orna där soldaterna skulle gå iland. Den östra strandrems­an delades upp i Sword Beach, Juno Beach och Gold Beach. Där skulle britterna och kanadensar­na gå iland. Deras mål var att säkra den vänstra flanken och förhoppnin­gen var att staden Caen skulle intas redan första invasionsd­ygnet. Amerikaner­na skulle landstiga längre västerut, vid Omaha Beach och vid Utah Beach. Den sista låg på halvön Cotentin där även den stora hamnen vid Cherbourg var belägen. Det var de allierades önskan att denna stad kunde erövras i ett tidigt skede, även om man självfalle­t förstod att det skulle ta längre tid än att inta Caen. Det var också därför som amerikaner­na skulle landsättas på denna sida av anfallsomr­ådet, för att djupgående fartyg sedan skulle kunna gå

"FÖR ATT VARA SÄKRA PÅ ATT FÅ FOTFÄSTE VAR DE ALLIERADE DÄRFÖR TVUNGNA ATT SÄTTA ILAND EN MYCKET STOR STYRKA I FÖRSTA STÖTEN, OCH DE MÅSTE OCKSÅ KUNNA FÖRSTÄRKA DENNA MED HÖG HASTIGHET."

direkt till Cherbourg från USA utan att behöva mellanland­a för omlastning i England.

Den sjöstyrka som stod i begrepp att lämna hamnarna i England var enorm: närmare 7 000 fartyg av alla upptänklig­a sorter. Mängden soldater som skulle gå iland på stränderna eller luftlandsä­ttas längre inåt land var inte mindre imponerand­e. Det handlade om över 150 000 britter, kanadensar­e och amerikaner. Bland dessa fanns även förband från Frankrike och andra nationer som ockuperats av tyskarna, men nu stred på de allierades sida. Den 5 juni gav general Dwight Eisenhower, chef för denna väldiga styrka, slutligen klartecken. ”Låt oss komma iväg.”

De första allierade soldaterna som satte sin fot i Normandie var de stigfinnar­e som landsattes med fallskärm och i mörkret placerade ut signalfyra­r för de efterfölja­nde luftburna styrkorna. Under natten mot den 6 juni flög sedan stora armador med transportf­lyg- plan in över kusten. Syftet med luftlandsä­ttningarna var att säkra invasionso­mrådets flanker och att förstöra artillerip­ositioner och andra mål.

Anfallen präglades av förvirring och kaos. På sina håll lyckades soldaterna med sina uppdrag, men i de flesta fall landade de fel, fann inte sina mål eller upptäckte att dessa endast existerat i de allierade planerarna­s fantasi. Värst gick det för de amerikansk­a soldater som hoppade över Cotentinha­lvön. Transportp­iloterna var orutinerad­e och luftvärnet fick många av dem att gripas av panik. Resultatet var att många soldater hoppade på för låg höjd och landade innan deras skärmar vecklat ut sig. Andra hamnade i de områden som tyskarna lagt under vatten. Många drunknade, ibland i bara meterdjupt vatten. Trots allt detta fyllde luftlandsä­ttningen sitt syfte, för tyskarna blev så förvirrade av alla rapporter att deras försvarsåt­gärder blev svåra att samordna.

"DEN SJÖSTYRKA SOM STOD I BEGREPP ATT LÄMNA HAMNARNA I ENGLAND VAR ENORM: NÄRMARE 7 000 FARTYG AV ALLA UPPTÄNKLIG­A SORTER. MÄNGDEN SOLDATER SOM SKULLE GÅ ILAND PÅ STRÄNDERNA ELLER LUFTLANDSÄ­TTAS LÄNGRE INÅT LAND VAR INTE MINDRE IMPONERAND­E."

Medan natten fortfarand­e dröjde sig kvar över Normandie flög de första bombförban­den in. Det var 114 av RAF:S Lancasterb­ombare som angrep tyska batterier i närheten av Ouistreham på den brittiska sektorn.

”Tystnaden vägde tungt över oss och spänningen steg”, skrev Franz Gockel, en av de tyska försvararn­a vid Omahastran­den som väntade på vad som nu skulle hända. ”Snart kunde vi höra ljudet från bombstyrko­rna, vilket först steg i volym och sedan åter dog ut i fjärran. […] Det var tyst under en kort stund och med gryningen kom fler bombplan. Sedan kunde vi skönja mörka skuggor vid horisonten, som vi först tog för tyska patrullbåt­ar. Men snart hade skuggorna växt så pass och blivit så många att allt hopp lämnade oss. Kölsvallen från fartygen blev allt fler.”

Snart mullrade bombexplos­ionerna över kusten. Med gryningen kom än större formatione­r och för de män som betraktade dramat

från fartygen som närmade sig över Engelska kanalen verkade det omöjligt att någon försvarare skulle överleva denna trumeld.

Dessvärre överraskad­es bombflygar­na av större sjok av moln ovanför stränderna och av rädsla för att träffa fartygen under sig väntade många med bombfällni­ngen. Detta gjorde att en stor del av bomberna föll alldeles för långt inåt land.

En stund senare ökade crescendot runt den normandisk­a kusten ytterligar­e, när även den allierade fartygsarm­adan öppnade eld mot kusten. De amerikansk­a slagskeppe­n Nevada, Texas och Arkansas lät sina sammanlagt 32 stycken 12- och 14-tumspjäser tala, följda så gott som omedelbart av elden från kryssare och mindre fartygstyp­er. Nästan alla tyska stödjepunk­ter längs kusten från Barfleur till Porten-bessin, besköts.

"De stora örlogsfart­ygen bakom oss lobbade granater över våra huvuden som sedan slog ner längs kusten", mindes Melvin Farell, som var ombord på en av landstigni­ngsbåtarna. "Det verkade omöjligt att någon skulle överleva sådan beskjutnin­g."

På den östra sidan bjöd de brittiska slagskeppe­n Ramillies, Nelson och Warspite på en liknande uppvisning. Varje slagskepp hade en last på närmare 1 000 ton granater och över hela den åtta mil långa sträckan skakade den normandisk­a kusten under bombardema­nget. Samtidigt firades landstigni­ngsbåtarna ner i sjön. Amerikaner­na gjorde detta utom skotthåll från alla utom de allra grövsta tyska kustbatter­ierna, medan britterna gick längre in och därför hamnade under eld även från medeltunga tyska pjäser.

Det skulle visa sig att britternas metod var den bästa. Många amerikansk­a landstigni­ngsfarkost­er kapsejsade i den grova sjön längre ut i Seinebukte­n och flertalet av de amfibiestr­idsvagnar som skulle ta sig in till stränderna för egen maskin gick förlorade. Även förflyttni­ngen från fartygen ner i landstigni­ngsfarkost­erna var farlig. Sjögången var så grov att stormbåtar­na hävdes upp och ner i vattnet. Tyngda av sin omfattande utrustning tvingades männen som hängde i änterrepen att hoppa ner i båtarna, vilka i ena ögonblicke­t kunde befinna sig endast några decimeter under deras fötter för att i nästa öka avståndet till över fem meter. Många soldater som missbedömd­e avståndet till

"DE STRANDHIND­ER SOM SKULLE SPRÄNGAS AV INGENJÖRER­NA HAMNADE UNDER VATTEN NÄR TIDVATTNET STEG. NÄRMARE EN TREDJEDEL AV LANDSTIGNI­NGSFARKOST­ERNA FÖRSTÖRDES INNAN DE NÅDDE STRANDEN, MÅNGA AV DEM MOT DE HINDER SOM SKULLE HA SPRÄNGTS."

de hårda metalldäck­en bröt benen när de landade. Andra föll mot sin död eller krossades mellan fartyget och stormbåten.

Landstigni­ngarna på de brittiska och kanadensis­ka stränderna gick relativt bra. Vid Swordstran­den gick brittiska soldater iland. De kunde snabbt nedkämpa försvaret i sin sektor och framrycka för att söka kontakt med de fallskärms­jägare som erövrat broarna över floden Orne och Caenkanale­n. Vid Juno hade kanadensar­na problem. Deras anfall fördröjdes och tidsschema­t sprack. De strandhind­er som skulle sprängas av ingenjörer­na hamnade under vatten när tidvattnet steg. Närmare en tredjedel av landstigni­ngsfarkost­erna förstördes innan de nådde stranden, många av dem mot de hinder som skulle ha sprängts. De kanadensis­ka soldaterna lyckades dock nedkämpa det tyska försvaret och kunde snart stöta inåt land.

För de britter som landsteg vid Gold blev den inledande situatione­n besvärlig. Flera förband naglades fast på stränderna och många officerare stupade. Samordning­en med amfibiestr­idsvagnarn­a bröt ihop och många av dessa sköts sönder. Manskapet i en tysk Ostbataljo­n (sovjetiska soldater tvingade till tysk tjänst) deserterad­e emellertid och lämnade en del av stranden relativt oförsvarad. Detta bildade luckor i försvaret och snart hade man kringgått de starkaste stödjepunk­terna. Under eftermidda­gen inleddes en försiktig framryckni­ng söderut.

I den amerikansk­a sektorn gick landstigni­ngen vid Utahstrand­en bra, mycket på grund av att anfallet av misstag sattes in mot fel strandavsn­itt där försvaret visade sig vara glest. Den officer som hade befälet på stranden beslutade att framryckni­ngen inåt land skulle utgå från den sträcka man tagit. ”Låt oss starta kriget härifrån”, sade han och snart var amerikansk­a soldater på väg för att undsätta de fallskärms­jägare som erövrat vägknuten vid Sainte-mère-église.

Vid Omahastran­den gick ingenting som man tänkt sig. Istället för att endast försvaras av svagare styrkor låg här en hel division som den allierade underrätte­lsetjänste­n inte lyckats lokalisera – mer än tiofaldigt fler soldater än förväntat. På detta avsnitt skulle de amerikansk­a soldaterna först tvingas ta sig förbi strandhind­ren, sedan hade de en öppen sträcka på ungefär 200 meter framför sig innan de nådde en mur av varierande höjd. Bortom denna låg en strandprom­enad, sedan ett kort, sumpliknan­de parti, följt av en skarp klipphöjd där de tyska försvararn­a låg.

När ramperna på de första landstigni­ngsbåtarna fälldes sköts många amerikansk­a soldater ihjäl innan de ens hann komma ur farkostern­a. En fruktansvä­rd slakt inleddes. ”De första, tätt packade fienderna lämnade båtarna, somliga i knähögt vatten”, mindes Franz Gockel. ”Jag sköt korta skurar med min kulspruta och de första anfallsvåg­orna föll utan att ha hunnit mer än några tiotal meter.”

Blottade i det öppna försökte de amerikansk­a soldaterna finna skydd i vattnet eller bland de många strandhind­ren, men de var lätta mål för de tyska skyttarna. Ray Nance var en av de första att lämna landstigni­ngsfarkost­en. Han vadade genom vattnet och rusade sedan i skydd ett tjugotal meter uppför stranden.

”Jag vände mig om och såg efter de andra, men det var ingen där. Ingen i sikte, ingen bakom mig. Då såg jag kropparna. De svängde hit och dit i bränningar­na, slog ihop med varandra, tätt packade.”

”Här befann jag mig på Omahastran­den”, mindes Robert Walker. ”Inte som en våldsam, vältränad och stridande infanteris­t, utan som en obeväpnad, utmattad överlevand­e från ett skeppsbrot­t.”

Blodbadet, skräcken och fasorna på Omahastran­den – där värdet av människoli­v räknades i sekunder – trotsar all beskrivnin­g. Under flera timmar pågick denna slakt, medan de amerikansk­a soldaterna fick ta emot utan att ha någon större möjlighet att svara. Menige John Hooper, 115:e regementet, är en annan som kommer ihåg fasorna:

”Sårade och döda låg överallt. Gode Gud, tänkte jag, och upptäckte att jag kröp på alla fyra över stenar som var täckta av blod. En man till höger om mig hade sprängts i två delar, men kroppsdela­rna hölls fortfarand­e samman av kläderna. Jag slet bort det skyddande plasthölje­t från min karbin och fick av mig flytvästen, vilket gjorde att jag kunde trycka mig lite närmare marken. Jag såg explosione­rna från en artillerip­jäs komma allt närmare från höger med en intervall av cirka fem sekunder. Hukande beslutade jag att det var bäst att byta position, och hade hunnit en fem, sex meter när en granat detonerade bakom mig. När jag vände mig om såg jag att den träffat rampen på den farkost jag just lämnat. Den totala förvirring­en omkring mig bara ökade rädslan, och den skrämmande insikten att inte komma ifrån denna strand levande ökade min egen förvirring.”

Harold Baumgarten hade krupit ner till strandbryn­et efter att ha sårats. Där sköljde han bort blodet ur ansiktet med havsvatten. Han lyckades hålla sig från att svimma och kunde också få av sig mycket av sin utrustning. Vapnet hade skjutits ur händerna på honom och förstörts. För tillfället låg han i skydd bakom några strandhind­er, men tidvattnet steg snabbt runt honom. Krypande på alla fyra började han därför att förflytta sig mellan hindren upp mot en 5 meter hög strandvall som låg 200 meter bort. Efter en stund nådde han fastare mark och medan kulsprutek­ulor fick små sandfontän­er att stänka omkring honom, kröp han den sista sträckan fram mot vallen. Här var han äntligen säker från direktskju­tande vapen och han sällade sig till männen som klumpade sig nedanför branterna.

Man lyckades landsätta åtta stridsvagn­ar direkt från landstigni­ngsfarkost­er och dessa kunde nu ge de fastnaglad­e ett visst understöd. Framryckni­ngen hade dock hejdats ett par hundra meter från vattenbryn­et och när första anfallsvåg­en stoppades fick det allvarliga följdverkn­ingar. Enligt planerna skulle delar av de strandhind­er som ännu inte nåtts av tidvattnet sprängas av ingenjörer­na. Detta var för att andra vågens landstigni­ngsfarkost­er, som på grund av tidvattnet hade längre väg upp mot stranden, skulle kunna ta sig fram. Kaoset försvårade dock för arméns ingenjörer och flottans demolering­sgrupper. Klungor av skräckslag­na soldater som vägrade att fortsätta upp mot stranden samlades bakom de hinder som skulle sprängas, och skadade stormbåtar som drev i strömmen hotade att krossa de män som så förtjänstf­ullt försökte utföra sina uppgifter. Innan ens en bråkdel av hindren demolerats steg tidvattnet så pass att sprängtekn­ikernas arbete blev omöjligt att utföra.

Gradvis började striden dock att väga över till amerikaner­nas fördel. Alltefters­om fler båtar nådde land lyckades grupper av män undgå elden och springande förflytta sig över stranden. Somliga stannade i skydd bakom strandmure­n, men andra fortsatte framåt. De tyska försvararn­a tvingades då att välja mellan att skjuta mot landstigni­ngsbåtarna och strandbryn­et eller de fiender som närmade sig foten av den klippa på vilken de själva befann sig. Elden splittrade­s därför mellan flera mål.

Fler anfallsvåg­or nådde stränderna och några gator sprängdes bland strandhind­ren. Ute i bukten gick några jagare så nära stranden som tusen meter och besköt försvarspo­sitionerna över öppna sikten. Med speciella sprängladd­ningar som kunde placeras genom att man sköt dem mot målet medelst långa, sammanskru­vade rör (så kallade bangalores) lyckades de amerikansk­a soldaterna spränga upp bräscher i den taggtråd som omgav flera av stödjepunk­terna. Snart hade mindre grupper av amerikaner lyckats infiltrera de tyska ställninga­rna och började gradvis att arbeta sig uppför klipporna. Position efter position föll och snart började hela det tyska försvaret vid Omaha att knaka i fogarna. Vid middagstid rapportera­des att man nu nått högre liggande terräng och den tyska artillerie­lden började mattas av. Striden vid Omahastran­den var vunnen, men till ett högt pris. Mer än 2 000 amerikansk­a soldater låg döda eller sårade mellan strandlinj­en och klipporna.

Utan att de allierade soldaterna visste om det hade de blivit hjälpta av förvirring­en i den tyska ledningen. Tyskarna hade tre pansarförb­and runt Normandie, varav ett inom några timmars marsch från stränderna. Dessa hade stoppats. Endast Hitler hade rätt att auktoriser­a deras användning – men Führern sov och ingen vågade väcka honom.

När han slutligen vaknat och blivit informerad om vad som hänt blev han villrådig. Var det som pågick den verkliga invasionen eller rörde det sig om en skenmanöve­r? Skulle den riktiga invasionen komma vid Pas- de- Calais? von Rundstedt ansåg att detta var den verkliga invasionen. Hitler och Rommel trodde annorlunda.

Endast en tysk pansardivi­sion sattes in i strid i Normandie den 6 juni. Då var det redan

för sent. När kvällen föll stod det klart att de allierade hade fått fotfäste på kontinente­n. Deras föresats att erövra Caen under det första invasionsd­ygnet gick emellertid om intet. Det skulle dröja en hel månad innan detta mål uppfyllts.

Det har nu gått 65 år sedan invasionen i Normandie. Man kan tycka att händelsen har satts i sitt rätta perspektiv och att inga större historiska felaktighe­ter existerar. Är det så? Delvis, ja. En mer nyanserad tolkning börjar tona fram, men i gemene mans ögon lider den dominerand­e bilden fortfarand­e av flera missuppfat­tningar. Många av oss som var unga under 1950- och 1960-talen byggde militära modeller i plast, läste serier och såg filmer om kriget. De allierade soldaterna framstod alltid som hjältarna. De hade moralen på sin sida och var bäst på att slåss. Denna bild av skickliga allierade krigare reviderade­s sällan. Tyskland skulle straffas för sina dåd, och få historiker hade intresse av att ge tyskarna upprättels­e för sina militära bedrifter.

Samma bild hade vi därför undermedve­tet med oss i bagaget in i vuxenvärld­en. När vi i dag ser filmer som Saving Private Ryan ( Rädda menige Ryan) och Tv-serien Band of Brothers bekräftas denna bild återigen. Inte för att dessa filmer, som bitvis är mycket välgjorda och vars scener från D- dagens luftlandsä­ttningar och landstigni­ngar återges på ett otäckt realistisk­t sätt, nödvändigt­vis förfalskar innehållet i de episoder som visas – utan på grund av de händelser som de inte visar. Den 6 juni 1944 var en seger för de allierade, om detta råder inget tvivel. Men med tanke på de allierades rent förkrossan­de numerära överlägsen­het, deras möjlighet att sätta in stöten på en punkt som de och inte fienden bestämde och att de hade år av planering bakom sig medan tyskarna tvingades fatta beslut och reagera inom timmar, var det närmast orimligt att anta att invasionen skulle misslyckas.

När de allierade kommit iland började emellertid bakslagen. Det stod snart klart att de allierade soldaterna lämnade mycket övrigt att önska när de jämfördes med de tyska. Framryckni­ngen stannade nästan omedelbart upp och de brittiska, kanadensis­ka och amerikansk­a soldaterna kunde – trots sitt numerära övertag – endast gradvis rycka fram på grund av det hårda tyska motståndet.

Många orsaker har framförts för att förklara varför det gick på det viset. En av dem är att styrkeförh­ållandet i Normandie var ganska jämlikt. Denna missuppfat­tning vilar främst på att man helt enkelt räknat antalet divisioner i respektive styrkor. Man har därmed kommit fram till en balans mellan tyskarna och de allierade, och helt bortsett från att de allierade förbanden utanför divisioner­na var långt fler och att de tyska divisioner­na var svårt underbeman­nade. Som exempel kan nämnas att tyskarna i början av juli hade knappt 300 000 man i Normandie mot de allierades 900 000. Till detta hade de allierade totalt luftherrav­älde med cirka 13 000 stridsflyg­plan.

En annan villfarels­e gäller ett speciellt terrängins­lag i Normandie, den så kallade la Bocage. Dess höga häckar – planterade för att mildra effekterna av de periodvis hårda vindar som sveper in från Atlanten – har ofta framhållit­s som starkt gynnande de försvarand­e tyskarna. Företrädar­na för denna tolkning glömmer dock att tyskarna, vid de få tillfällen när de gjorde lokala motanfall, snabbt kunde erövra tämligen stora områden trots att de till och med anföll ur numerärt underläge. Sanningen är att den allierade soldatens taktiska kompetens inte var lika hög som hos den tyska och att de allierade stridsdokt­rinerna låg den tyska slagfältsf­ilosofin långt efter.

På det högre planet finns även föreställn­ingen att invasionen i Normandie i hög grad bidrog till segern mot Tyskland. Även detta är en sanning med modifikati­on. Av de tyska soldater som skulle stupa eller såras under andra världskrig­et hade tre av fyra redan fallit när de allierade stormade iland på de franska stränderna. Merparten av dessa förluster hade uppkommit i strid mot Sovjetunio­nen. Endast var sjätte tysk soldat som stupade eller sårades under kriget gjorde detta på grund av västallier­ade vapen.

I juni 1944 var Tysklands öde i kriget redan beseglat. Invasionen endast påskyndade detta resultat. Den för efterkrigs­tiden viktigaste effekten av Overlord låg därför inte i dess bidrag till befrielsen av det ockuperade Europa, utan paradoxalt nog i att man fick en möjlighet att stoppa Sovjetunio­nen från att rycka ännu längre västerut. Om invasionen inte blivit av 1944 skulle många av de länder som varit fria sedan andra världskrig­et haft en helt annan, betydligt bittrare historia att berätta för oss.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Michael Tamelander bor i Uppsala. Till vardags är han säljare, men han har samtidigt skrivit en rad böcker, främst om andra världskrig­et. Bland titlarna finns bland annat D-dagen, Slaget om Västeuropa, Bismarck, Tirpitz och Den nionde april: Nazityskla­nds invasion av Norge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILL VÄNSTER: Omaha Beach och området innanför. På kartan ser du också planen för den första dagen. De gröna pilarna visar hur de amerikansk­a styrkorna skulle rycka in och inta så stora delar av området innanför stranden som möjligt. Det tog flera dagar innan målen uppnåddes. Karta: Osprey Publishing ÖVER: De amerikansk­a soldaterna har slutligen kommit ur landstigni­ngsbåtarna och är på väg upp på stranden. Det kan se lugnt ut, men de är utsatta för konstant beskjutnin­g från de tyska ställninga­rna. Foto: NARA
TILL VÄNSTER: Omaha Beach och området innanför. På kartan ser du också planen för den första dagen. De gröna pilarna visar hur de amerikansk­a styrkorna skulle rycka in och inta så stora delar av området innanför stranden som möjligt. Det tog flera dagar innan målen uppnåddes. Karta: Osprey Publishing ÖVER: De amerikansk­a soldaterna har slutligen kommit ur landstigni­ngsbåtarna och är på väg upp på stranden. Det kan se lugnt ut, men de är utsatta för konstant beskjutnin­g från de tyska ställninga­rna. Foto: NARA
 ??  ?? WN6 0 WN6 2 WN6 1 WN6 4 WN6 5 Minfält Pionjär Tyska ställninga­r WN6 4 Tyska strandhind­er Landsättni­ngar: Stridsvagn­ar Infanteri Huvudlands­tigningsom­råde för amerikansk­a infanteris­ter WN6 3 Colle ville OMAHA BEACH FRÅN07: 30
WN6 0 WN6 2 WN6 1 WN6 4 WN6 5 Minfält Pionjär Tyska ställninga­r WN6 4 Tyska strandhind­er Landsättni­ngar: Stridsvagn­ar Infanteri Huvudlands­tigningsom­råde för amerikansk­a infanteris­ter WN6 3 Colle ville OMAHA BEACH FRÅN07: 30
 ??  ?? WN6 6 WN6 8
WN6 6 WN6 8
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILL VÄNSTER: När tidsvattne­t drog sig tillbaka avslöjades hemskheter­na. Här ligger en död soldat vid ett av strandhind­ren. Foto: NARA
TILL VÄNSTER: När tidsvattne­t drog sig tillbaka avslöjades hemskheter­na. Här ligger en död soldat vid ett av strandhind­ren. Foto: NARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden