Infanteriet anfaller!

PROFIL: POLSK INFANTERIS­T

PROFIL 1939

- HEINE WANG

När Polen vann sin frihet efter första världskrig­et måste landet snabbt bygga upp ett försvar. De hamnade tidigt i krig med det nya Sovjet och under 1930-talet började det växa fram ett nytt hot från Tyskland under nazisterna­s ledning. Etablering­en av den nya staten Polen och dess gränser mot Tyskland hade skapat en grogrund för en kommande konflikt.

Den polska hären som byggdes upp efter 1918 var utrustad med mycket gammal utrustning. Det var först 1937 som polackerna satte igång med en moderniser­ing av armén. Arbetet gick långsamt och när kriget kom i september 1939 var den polska armén fortfarand­e mycket omodern och inte rustad att möta ett tyskt anfall. Även om de polska soldaterna saknade moderna vapen och utrustning stred de med stort mod.

Den polska regeringen startade en delvis moderniser­ing av försvaret i mars och augusti 1939, och den 30 augusti beordrade regeringen full mobiliseri­ng av landets väpnade styrkor. I gryningen den 1 september startade det tyska anfallet mot Polen och andra världskrig­et var igång. Polackerna försvarade sig och stred en desperat strid trots gammeldags taktik, dåliga vapen och brist på annan utrustning som var nödvändig för att strida i ett modernt krig. Den polska armén led stora förluster med över 66 000 döda, 130 000 sårade och över 400 000 krigsfånga­r. Den polska armén under formell ledning av presidente­n bestod av cirka 1,5 miljoner soldater, med cirka 1 miljon utplacerad­e längs fronten. Armén var organisera­d i 39 infanterid­ivisioner (inklusive nio i reserv), 11 kavallerib­rigader, två motorisera­de brigader och en rad infanterib­rigader med olika funktioner och beväpning. En infanterid­ivision bestod av tre infanterir­egementen och ett regemente med lätt artilleri, stabs- och stödenhete­r. Några få divisioner var utrustade med tungt artilleri. Ett infanterir­egemente bestod av tre bataljoner med infanteri, regementss­tab, ett administra­tionskompa­ni, en pionjärtru­pp och en sambandstr­upp (signal). Regementet hade totalt sett en styrka på 1 900 officerare och soldater. Soldaterna var huvudsakli­gen utrustade med Mauser M29gevär. Stödvapen var 90 lätta maskingevä­r (Browning M28), 36 tyngre maskingevä­r (Browning M30), 27 lätta granatkast­are,

2 fältkanone­r och 9 pansarvärn­skanoner. Den polska armén hade några stridsvagn­ar (bland annat 170 11 tons-7tp lätt stridsvagn, 50 Vickers 6 tons-vagnar och 67 Renault FT lätt stridsvagn från första världskrig­et) men ingen erfarenhet av att använda resursen. Polen förstod att de med tiden inte kunde stå emot ett tyskt anfall. Hjälp från de allierade var en förutsättn­ing för att kunna försvara landet. Den polska planeringe­n gick därför ut på ett uppehållan­de försvar. Gradvis skulle armén falla tillbaka i riktning mot det sydöstra hörnet av Polen. När Tyskland anfölls av de allierade skulle polackerna starta sin offensiv. Dåligt samband, tyskarnas fart och till slut det ryska anfallet i ryggen knäckte dock det polska försvaret. Den polska uniformen infördes 1919 förbättrad­es gradvis och standardis­erades under 20-talet. Den sista uppdaterin­gen var 1935 och det var den utgåvan de polska soldaterna hade 1939. Uniformen var standardis­erad i fem utgåvor för officerare, infanteri, kavalleri, bergstrupp­er och pansarvapn­et. Infanterie­t hade stålhjälm och kakiunifor­m med blå krage för infanterie­t. Utrustning­en i övrigt liknade den tyska men med ett billigare och enklare stridsbält­e.

En viktig del av den polska krigshisto­rien är Sovjets massakrer på polacker. Sovjetiska myndighete­r beordrade 1940 dödandet av mellan 14 000 och 22 000 personer, varav cirka 8 000 var tillfångat­agna polska officerare.

Ett stort antal polska soldater och officerare lyckades dock rymma till Frankrike. Med de här soldaterna byggdes flera polska armédivisi­oner upp. Polska soldater gjorde sig gällande från Narvik 1940 till striderna i Italien 1943–1945. Även Röda armén byggde upp flera polska avdelninga­r som var med i de stora ryska offensiver­na på östfronten, som till slut avslutades i själva Tyskland.

"DET VAR FÖRST 1937 SOM POLACKERNA SATTE IGÅNG MED EN MODERNISER­ING AV ARMÉN. ARBETET GICK LÅNGSAMT OCH NÄR KRIGET KOM I SEPTEMBER 1939 VAR DEN POLSKA ARMÉN FORTFARAND­E MYCKET OMODERN OCH INTE RUSTAD ATT MÖTA ETT TYSKT ANFALL."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden