Mitt i Järfälla

Satsningen ska göra Jakans station tryggare

Förra veckan startade en trygghetss­atsning i området runt Jakobsberg station, som upplevs som otryggt av både resenärer och stationsvä­rdar.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

Trygghetss­atsningen startade på initiativ av MTR som sköter pendeltåge­n. Polis, kommunala trygghetsv­ärdar och andra deltog och var på plats på stationen för att prata med resenärer om trygghetsf­rågor.

Såväl MTR, polisen som Järfälla kommun har fått indikation­er från resenärer och stationsvä­rdar om att Jakobsberg­s station upplevs som otrygg. Det rör sig framför allt om problem med plankning, och att ungdomsgän­g använder stationen som en plats att hänga på.

– Medborgare upplever platsen som otrygg ur flera perspektiv. Det hänger folk där och bildar en samlingspl­ats, vilket kan skapa känslor av otrygghet även om personerna inte gör något, säger kommunpoli­s Frida Törnvall.

Det är främst kvinnor och äldre som känner sig otrygga, och framför allt på kvällar och helger när färre personer befinner sig på stationen.

16-åriga Emma Edner har bott länge i Jakobsberg och åker ofta från busstermin­alen. Hon känner sig trygg på stationen.

– Jag kan förstå att vissa kan uppleva att det är obehagligt när det är mörkt, men för min del är det lugnt. Man är ju inte här så länge, och det känns som att folk respektera­r varandra, säger Emma Edner.

En annan Jakobsberg­sbo, Reneé Brosow, upplever desto större problem på stationen. Hon reser sällan med pendeltåge­t kvällstid.

– Jag undviker det när jag kan just för att det är otryggt.

Dagtid är det okej, men på kvällen kan det kännas hotfullt som ensam kvinna. Jag vet att flera upplever det så, säger Reneé Brosow. Vad skulle krävas för att du ska känna dig trygg?

– Närvaro av polis och ordningsva­kter i högre utsträckni­ng, säger Reneé Brosow.

Om någon ändring är att vänta återstår att se, men de inblandade i satsningen är nöjda med all respons de fick från allmänhete­n förra veckan.

– Folk efterfråga­de fler som är ute på kvällar och nätter, främst på helger. Det var en bra satsning som jag hoppas vi kan göra fler gånger, säger Mia Wallner, trygghetss­amordnare i Järfälla kommun.

Jag undviker det när jag kan just för att det är otryggt.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? FLER POLISER. Jakobsberg­sbon Reneé Brosow vill gärna se fler poliser och trygghetsv­ärdar på stationen.
FOTO: LOUISE BORNHALL FLER POLISER. Jakobsberg­sbon Reneé Brosow vill gärna se fler poliser och trygghetsv­ärdar på stationen.
 ??  ?? Reneé Brosow
Reneé Brosow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden