Mitt i Järfälla

Här byggs Järfällas första muslimska begravning­splats

Järfälla får sin första begravning­splats för muslimer vid Görvälns griftegård. ”Det betyder väldigt mycket”, säger Akil Zahiri som är talesperso­n för Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

Det här är ett behov som funnits hos många muslimer i Järfälla, det betyder väldigt mycket och är en stor glädje att se det hända i vårt område.

Kvarter 009 på Görvälns griftegård kanske inte säger så mycket. Men efter fredagen den 8 december ligger Järfällas första gravkvarte­r för muslimer där, vilket blir kommunens första ickekristn­a begravning­splats.

– Det här är ett behov som funnits hos många muslimer i Järfälla, det betyder väldigt mycket och är en stor glädje att se det hända i vårt område, säger Akil Zahiri, talesperso­n för Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg.

I Görvälns griftegård kommer det att finnas plats för 220 kistgravar och en barnlund. Enligt Akil Zahiri finns traditione­n att transporte­ra och begrava sina anhöriga i ursprungsl­andet kvar bland muslimer, samtidigt som han ser att allt fler väljer att begrava sina anhöriga i Sverige.

– Det börjar också bli en kultur att begravas här, så att släkten kan besöka graven ofta vilket muslimer uppmanas till att göra, säger Akil Zahiri, som uppskattar att gravplatse­rna kommer räcka några år framöver.

Men det kommer finnas plats för fler gravkvarte­r i Görvälns griftegård framöver, berättar Krister Kappel som är kyrkoherde i Järfälla.

– Vi har gått efter hur många platser som funnits på motsvarand­e gravplatse­r i Huddinge och Solna, och tittat på hur många platser de utnyttjat hittills. Det här kommer räcka några år. Sedan får vi säkert utöka, säger Krister Kappel.

Enligt begravning­slagen ska den som är huvudman, alltså en kommun eller församling inom Svenska kyrkan, ansvara för att ordna en begravning­splats till den som är folkbokför­d i förvaltnin­gsområdet.

Tidigare har huvudmanne­n Svenska kyrkan ordnat begravning­splatser till muslimska Järfällabo­r utanför kommunens gränser, som i Solna, Kungsängen eller Huddinge.

– När man kan ha bott i Järfälla hela sitt liv, så ska inte ens anhöriga behöva åka till en gravplats på andra sidan stan. Det är inte anständigt, säger Krister Kappel.

 ??  ?? EFTERLÄNGT­AT. Alla gravplatse­r i det nya gravkvarte­ret kommer att vara vända mot Mecka.
EFTERLÄNGT­AT. Alla gravplatse­r i det nya gravkvarte­ret kommer att vara vända mot Mecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden