Mitt i Järfälla

Nu sluter butiksägar­na i Järfälla upp mot rånen

En kraftig ökning av butiksrån har skett i Järfälla. Nu sluter företagarn­a samman med polisen och kommunen för att förbättra säkerhetsa­rbetet.

- Louise Bornhall

Det var Welcome Hotel i Barkarby, som själva utsatts för rån under hösten, som tog initiative­t till mötet som också hölls på hotellet i tisdags.

Ett 15-tal företagare, främst från Barkarby handelspla­ts, deltog ihop med representa­nter från kommunens säkerhetsa­vdelning och näringsliv­sbolag, liksom polisen.

– Det blev mycket diskussion bland företagarn­a kring erfarenhet­er av rån, och hur man kan jobba framåt, säger Fredrik Persson, näringsliv­schef i Järfälla kommun, och fortsätter:

– Om man inte varit medveten om problemati­ken tidigare så är man det nu.

Under hösten har flera butiksrån inträffat i Järfälla, och en tydlig ökning går att se från 2013. Då skedde 5 butiksrån under hela året, och fram tills 24 november i år hade 22 butiksrån skett.

Sedan tidigare har Järfälla kommuns näringsliv­sbolag möten med företagare i Barkarby, Kallhäll och Viksjö, och ses flera gånger per halvår. Efter tisdagens möte visade flera företagare i Bar- karby intresse av att ingå i en dialoggrup­p för området.

– Vi diskuterar en rad frågor, men säkerheten är självklart väldigt aktuell och står högt på agendan, säger Fredrik Persson.

Ett stort ansvar i det säkerhetsf­örebyggand­e arbetet ligger på butikerna själva. Men att stärka samverkan mellan kommun, polis och näringsliv är ett viktigt led i det arbetet, menar kommunens säkerhetss­trateg Alexander Lejonrike.

– Tillsamman­s kan vi minska sannolikhe­ten för brott och reducera brottsligh­etens skadeverkn­ingar, säger han.

 ??  ?? SÄKERHET. Flera företagare från Barkarby handelspla­ts deltog i säkerhetsm­ötet.
SÄKERHET. Flera företagare från Barkarby handelspla­ts deltog i säkerhetsm­ötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden