Mitt i Järfälla

Så pratar Järfällas elever om #Metoo

#Metoo-uppropen har avlöst varandra, och flera har utspelat sig i skolans värld. Vi tog ett snack med några nior i Källtorpsk­olan för att höra hur de har diskuterat sexuella trakasseri­er. #METOO. Eleverna om hur de snackar om rörelsen.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se SÄG VAD DU TYCKER! JARFALLATI­DNING.SE

Vilda Arvidsson, Hannibal Jarrah, Gustav Lundström och Selin Kayan går i nian på Källtorpsk­olan. När #Metoo kampanjen drog igång fylldes deras flöden i sociala medier av vittnesmål om sexuella trakasseri­er.

– Jag har fått en annan syn på hur många man känner som varit utsatta, säger Gustav Lundström, och får medhåll av Hannibal Jarrah:

– För mig har det varit en tankeställ­are, vad kan jag göra?

Inget nytt fenomen

Sexuella trakasseri­er är vardagsmat, även i skolan. Det menar tjejerna.

– Det händer dagligen att folk ropar saker efter tjejer i korridoren, som ”snygg rumpa”. Oftast där det inte finns lärare, säger Selin Kayan, och fortsätter:

– Man är så van att man inte ser det som en stor grej. Många förstår inte att sexuella trakasseri­er kan vara ord också. De tror att de ger en komplimang, säger Selin Kayan.

Ungdomarna tycker att det krävs större kunskap från tidig ålder för att en förändring ska kunna ske, då många är dåligt informerad­e om vad sexuella trakasseri­er är. De anser att skolor borde lyfta frågan, för att människor ska våga prata mer öppet om sina erfarenhet­er och göra ämnet mindre kopplat till skam och skuld.

– Det behövs kunskap för att folk ska våga berätta vad de är med om. Och folk ser sånt här hända hela tiden. Alla måste bli bättre på att våga säga till, säger Vilda Arvidsson.

Har varit tabubelagt

Killarna berättar att de inte inte pratat så mycket om sexuella trakasseri­er med vänner innan #Metoo drog igång, medan tjejerna pratat en del. Samtidigt har det funnits ett tabu kring ämnet, menar Vilda Arvidsson.

– Det är ju nu man vågar prata. Sedan tror jag att det handlar om normer, att killar pratar om andra saker, säger hon.

Hannibal Jarrah tror att tjejer pratar mer för att de är mest utsatta.

– Det känns kanske lättare att prata med andra tjejer som kan relatera till problemet, säger Hannibal Jarrah.

Det händer att folk, främst killar, skämtar om #Metoo och gör sig ironiska över berättelse­r som kommit fram.

– I vår ålder ser många killar det här som ett skämt, de förstår inte att det är ett seriöst problem, säger Selin Kayan.

Gustav Lindström tror att killar måste börja prata om sexuella trakasseri­er med varandra.

– Då kan det bli en ändring, säger han.

Och vad de tycker att skolan kan göra? Mer, enas ungdomarna om. Källtorpsk­olan har tagit upp #Metoo på vissa lektioner, men eleverna tycker att det behövs mer: en temadag eller diskussion­er integrerad­e i undervisni­ngen. Något som SO-läraren Johanna Bergström inte är främmande för.

– Jag har föreslagit för elevrådet att de ska ta upp det med ledningen, för att visa att det är viktigt för eleverna. Det är viktiga frågor att prata om, säger Johanna Bergström.

I vår ålder ser många killar det här som ett skämt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden