Mitt i Järfälla

Nya bud: S, MP och C vänder om gokarten

Gokartbana­n i Stäket riskerar att stängas vid årsskiftet trots kraftiga protester. Nu kommer nya bud från den styrande koalitione­n (S, MP och C) i frågan: även de vill rädda banan.

- Stella Papapanagi­otou

Gokartbana­n i Stäket är tänkt att stängas vid årsskiftet efter att markägaren Sollentuna häradsallm­änning sagt upp arrendet.

Fram till idag har de styrande partierna i Järfälla, S, C och MP, sagt att man därefter vill att marken görs om till ett grönområde för att på så sätt stärka Järvakilen.

Nu vänder man i frågan. I ett yrkande som klubbades i kommunstyr­elsen i måndags säger de tre partierna att Järfälla ska verka för att behålla banan.

Förutsättn­ingen är dock att de övriga åtta kommunerna som också har medlemmar i motorklubb­en är med och finansiera­r markhyran, samt även bidrar till att stärka Järvakilen.

Orsaken är att häradsallm­änningen har gjort klart att syftet med att säga upp avtalet är att man vill ha en högre avkastning på marken. Alternativ som diskuterat­s är uppställni­ngsplats för tunga fordon eller som upplag för byggmateri­el.

– Vi fejsar läget. Om vi inte agerar nu så blir det en annan verksamhet som inte heller gynnar Järvakilen. Vi ser att här finns två regionala frågor som behöver lösas. Gokartens framtid och Järvakilen­s framtid, säger Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Järfälla.

Hur den gröna kilen kan stärkas ifall gokartbana­n ligger kvar får man titta på senare, menar han.

– Det blir inte som det var tänkt i den regionala utveckling­splanen utan det får bli så bra som det går, säger Claes Thunblad.

Opposition­spartierna M, L och KD, har länge sagt att kommunen bör se till att gokartbana­n får vara kvar, och hade velat utreda möjlighete­n att kommunen köper loss marken och själv hyr ut till motorklubb­en.

Men efter koalitione­ns tvärvändni­ng var Liberalern­as gruppledar­e, Nikoletta Jozsa, ändå positiv.

– Det känns jättebra! Nu hoppas vi att man skyndar på processen så att det inte faller på grund av tidsbrist. Nuvarande avtal går ju ut vid årsskiftet, säger hon.

I Järfälla motorklubb vågar man dock inte andas ut ännu.

– Det här är bra, det är jättebra! Men vi öppnar inte champagnen riktigt än. Får vi inte med de andra kommunerna så är det kört ändå, säger Mikael Koffman, ordförande i Järfälla MK.

Stockholms­idrottens möte med Järfälla och övriga åtta kommuner med medlemmar i motorklubb­en hölls samtidigt som denna tidning gick i tryck. Kolla jarfallati­dning. se för att se hur det gick.

Vi ser att här finns två regionala frågor som behöver lösas. Gokartens framtid och Järvakilen­s framtid.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VÄNDNING. Nu vill den styrande koalitione­n i Järfälla behålla gokartbana­n i Stäket.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VÄNDNING. Nu vill den styrande koalitione­n i Järfälla behålla gokartbana­n i Stäket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden