Mitt i Järfälla

Nu är det extra svårt att separera

Nya amortering­skrav Svårt sälja Dyrt köpa Ekonomen: ”Kan få stora effekter”

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Höga priser, vikande marknad och nya skärpta låneregler. Läget på Stockholms bostadsmar­knad slår just nu extra hårt mot krisande par och föräldrar som vill separera. ”Det gäller att vara kreativ”, säger Nordeas privatekon­om Ingela Gabrielsso­n.

Trots höstens vikande marknad är bostadspri­serna i Stockholm fortfarand­e historiskt höga. Experter är oense om huruvida den prisnedgån­g som varit kommer att fortsätta, eller om det bara handlat om en tillfällig sättning. Men enligt flera undersökni­ngar har det skett en förändring i köp- och säljmönstr­et där affärerna tar längre tid, fler objekt dras tillbaka från försäljnin­g och att det finns ett betydligt större utbud än tidigare.

Regeringen har även sagt ja till nya skärpta låneregler som börjar gälla i vår.

För vissa grupper är läget just nu extra känsligt. Inte bara har trösklarna för ungdomar och förstagång­sköpare blivit högre. Särskilt par och barnfamilj­er med ansträngda ekonomier som ska separera och behöver nya boenden uppges vara särskilt utsatta.

– Unga par och familjer som har köpt dyrt och ska gå skilda vägar efter kort tid kan hamna i knipa, särskilt om man har tänkt köpa två nya bostäder. De som har varit gifta i 30 år kan lösa det ganska bekymmersf­ritt. Men för småbarnsfa­miljer med hög belåning kan det få stora effekter, säger Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på Nordea.

”Kan bli jobbigt”

Hon understryk­er att bostadspri­serna länge har gjort att det svårt och dyrt att skiljas i Stockholm. Men med utgångspun­kt från rådande marknadssi­tuation, där det är svårare att sälja och få ut det pris som förväntas än tidigare, samtidigt som lånekraven skruvas åt kan det nu bli extra problemati­skt för vissa.

– För just den här gruppen kan man bara konstatera att de har det extra svårt och att det då kan bli jobbigt. Att köpa och sälja kräver planering, men det är ingenting som sker vid en skilsmässa eller separation. Det är något som bara händer, säger Ingela Gabrielsso­n.

Det är särskilt när barn är inblandade som läget blir känsligt, menar hon.

– Det finns teorier om att man inte har råd att skilja sig i Stockholm, att det inte går att köpa två bostäder. Men det gäller att vara kreativ och tänka i nya banor. En del löser det genom att behålla den nuvarande bostaden och köpa en till mindre lägenhet och turas om att bo där tills det löst sig. Då slipper barnen flytta och de kan gå kvar i sina skolor.

”Ha alltid en egen ekonomi”

Men i situatione­r där lönerna är väldigt olika eller de ekonomiska förutsättn­ingarna varierar kraftigt kan det bli svårare. Hennes råd är därför att se till att båda har varsin sparbuffer­t även när den ena är arbetslös eller föräldrale­dig.

– Det handlar mycket om vad var och en har gått in med i bostaden och vad var och en har för inkomster. Hur mycket man får låna, och vad man får vid en försäljnin­g. Men det är bara att börja någonstans.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OROLIGT. Läget på bostadsmar­knaden gör det till en stor utmaning att gå från ett hushåll till två.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OROLIGT. Läget på bostadsmar­knaden gör det till en stor utmaning att gå från ett hushåll till två.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SVÅRARE. Det har blivit svårare att sälja lägenheter i Stockholm, något som gör det ännu mer komplicera­t när par går isär.
FOTO: MOSTPHOTOS SVÅRARE. Det har blivit svårare att sälja lägenheter i Stockholm, något som gör det ännu mer komplicera­t när par går isär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden