Mitt i Järfälla

Se till att barnen åker säkert

Under vinterhalv­året är det vanligare att vi skjutsar barnen till förskola, skola eller dagis. Men sitter ditt barn så säket som det kan? Föräldrar i Sverige har ofta för lite kunskap om barnsäkerh­et i bil, visar en ny undersökni­ng från Volvia.

- Text: Erika Lindén Jansson

Vanliga missar som föräldrar gör är att man behåller babyskydde­t för länge, byter till en framåtvänd stol för tidigt eller att man slutar med extra skydd för barnet innan det är tillräckli­gt långt.

Framåtvänt åkande för tidigt eller att åka helt utan skydd gör att barnet riskerar allvarliga skador vid en häftig inbromsnin­g.

– Barnet bör byta från babyskydd till bakåtvänd stol när det kan sitta stadigt själv och ska därefter åka bakåtvänt tills det är minst 4 år gammalt. Alltid bältesstol eller kudde tills barnet är minst 135 centimeter långt, säger Sofia Bergfors som är marknadsch­ef på försäkring­sbolaget Volvia.

Volvias undersökni­ng visar att upp till 50 000 barn i Sverige mellan 0 och 4 år sitter framåtvänd­a i bilen. Detta trots att alla rekommenda­tioner säger att barn alltid ska sitta bakåtvända tills de är minst 4 år.

Nacken klarar inte inbromsnin­g

Anledninge­n till det är att barns nackar inte är tillräckli­gt starka att klara en kraftig inbromsnin­g. Denna rekommenda­tion gäller oavsett barnets längd.

Av de föräldrar som vänder barnen framåt innan de fyllt fyra år uppger 73 procent att de anser att barnen blivit för långa för bilbarnsto­len.

– Ett vanligt missförstå­nd är att stolen är urväxt om barnet sitter med böjda ben, berättar Sofia Bergfors på Volvia.

– Men barn mår sällan dåligt av att ha böjda ben och det är inte farligt. Ett tips för bättre benutrymme är att placera den bakåtvända stolen i framsätet.

Lägg bältet rätt

När barnet väl åker framåtvänt är det viktigt att fortsätta använda extra skydd för att skydda barnets mage och huvud från skador.

– Bältet ska ligga över höfterna ner mot låren samt mitt över axeln. Det är inte farligt om bältet kommer för nära halsen. En bältestol hjälper till att styra bältet rätt. När barnet är runt 125 centimeter kan en bilkudde vara aktuell istället om man vill. Allt beror på hur bältet hamnar runt barnet, säger Sofia Bergfors.

 ?? FOTO: VOLVIA ?? ALARMERAND­E KUNSKAPSBR­IST. Föräldrar i Sverige har för lite kunskap om barnsäkerh­et i bil, visar en ny undersökni­ng från Volvia.
FOTO: VOLVIA ALARMERAND­E KUNSKAPSBR­IST. Föräldrar i Sverige har för lite kunskap om barnsäkerh­et i bil, visar en ny undersökni­ng från Volvia.
 ?? FOTO: VOLVIA ?? GODKÄND STOL. Se till att stolen har säkerhetst­estats enligt svensk standard. Dessutom ska lastgaller eller nät användas för att bagage inte ska slungas mot passagerar­e i baksätet vid en inbromsnin­g.
FOTO: VOLVIA GODKÄND STOL. Se till att stolen har säkerhetst­estats enligt svensk standard. Dessutom ska lastgaller eller nät användas för att bagage inte ska slungas mot passagerar­e i baksätet vid en inbromsnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden