Mitt i Järfälla

Två vårdcentra­ler blir en

Vårdcentra­lerna Flottiljen och Familjeläk­arna ligger några portar från varandra i Barkarbyst­aden. Hittills har de varit konkurrent­er, men från 1 februari slås de ihop till en – något som väckt en hel del frågor hos patienter och personal.

- Stella Papapanagi­otou

I september öppnade vårdcentra­len Familjeläk­arna i Barkarbyst­aden, bara några portar från befintliga vårdcentra­len Flottiljen, som legat där sedan 2014.

På Flottiljen finns husläkarmo­ttagning med runt 7000 listade patienter och BVC. Men trots att vårdcentra­len är uppskattad så går verksamhet­en inte runt ekonomiskt. Bara någon månad efter att Familjeläk­arna öppnat i grannporte­n kontaktade Praktikert­jänst, företaget bakom Flottiljen, sin nya granne för att höra om de var intressera­de av att ta över verksamhet­en.

– Flottiljen har inte gått runt sedan starten. Efter ett par år utan svarta siffror så får man sluta, säger Erik Magni, presschef på Praktikert­jänst.

Och intresset fanns hos Familjeläk­arna.

Ganska snabbt var företagen överens – Familjeläk­arna tar över Flottiljen och deras patienter. Den nya organisati­onen börjar gälla 1 februari. All personal från Flottiljen har fått erbjudande om att arbeta kvar och har fram till sista januari för att bestämma sig.

Men de två specialist­läkarna och de två utbildning­släkarna som arbetat på Flottiljen har redan tackat nej till att stanna kvar. Omställnin­gen har skakat om personalgr­uppen.

– Det känns väldigt snopet och sorgligt att det har blivit så här. I alla enkäter vi haft har människor varit så nöjda, nu känns det som att vi sviker dem. Jag tycker synd om patientern­a som blir av med sina läkare, säger en av de anställda på Flottiljen, som vill vara anonym.

Uppsägning­arna oroar dock inte Familjeläk­arna.

– Vi har fyra fasta specialist­läkare hos oss, och vi kommer också att ha utbildning­släkare, så vi har kapacitet att ta hand om samtliga patienter. Sedan vet vi att förändring­ar i en personalgr­upp alltid innebär både möjlighete­r och utmaningar. Men vi hoppas att så många som möjligt stannar kvar, säger Stefan Amér, läkare och verksamhet­schef hos Familjeläk­arna.

Att Flottiljen hittills inte gått runt ekonomiskt ser han inte som ett problem.

– Vi har har gjort samma sak tidigare, tagit över mottagning­ar som inte har fungerat. Och vi har inte behövt stänga igen en enda, säger han.

Han ser stora fördelar med sammanslag­ningen.

– Det blir ett bredare utbud av vård till samtliga patienter, säger Stefan Amér.

Efter ett par år svarta siffror får man sluta.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NY ÄGARE. Vårdcentra­len Flottiljen har köpts upp av Familjeläk­arna, som ligger bara några portar bort i samma byggnad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NY ÄGARE. Vårdcentra­len Flottiljen har köpts upp av Familjeläk­arna, som ligger bara några portar bort i samma byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden