Mitt i Järfälla

Polisen lovar insatser mot knarket

Narkotikaf­örsäljning­en har ökat i Jakobsberg, vilket vi berättade om förra veckan. Nu lovar polisen minst fyra riktade narkotikai­nsatser under året.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou @direktpres­s.se

Liksom i fjol ger polisen tillsamman­s med Järfälla kommun och SL ett gemensamt medborgarl­öfte till Järfällabo­rna, och det är fortsatt tryggheten i stationsom­rådet i Jakobsberg som står i fokus.

– Det är i vårt arbete under 2017 har vi märkt hur stort problemet är. Vi får fler och fler indikation­er på att den upplevda otrygghete­n är hög i stationsom­rådet, säger Jörgen Karlsson, lokalpolis­områdesche­f i Järfälla och Upplands-Bro.

Övervaknin­g ger effekt

Förra veckan rapportera­de vi om att polisen ser en ökad narkotikaf­örsäljning i centrala Jakobsberg och i sin egen lägesbeskr­ivning inför medborgarl­öftet skriver polisen bland annat så här:

”Polisen har också fått indikation­er på att kriminella element från våra grannkommu­ner dykt upp i området troligen för att etablera en marknad här.”

Vad är det som har hänt?

– Vi talar om ”öppna drogscener”, det är platser där försäljnin­g eller bruk av narkotika sker. Bland annat har kameraöver­vakningen i Järvaområd­et har fått effekten att viss verksamhet har flyttat därifrån. Jakobsberg ligger nära, det är klart som sjutton att det har dykt upp som ett alternativ i deras ögon, säger Jörgen Karlsson.

Lösningen är att göra Jakobsberg­s så oattraktiv­t som möjligt för de här personerna, menar han. I medborgarl­öftet utlovas bland annat, liksom i fjol, minst tio insatser med synlig närvaro från polis, kommun, SL och andra aktörer och minst fyra riktade narkotikai­nsatser.

Varför utökar ni inte löftet, eftersom situatione­n inte blev bättre under 2017?

– Detta är det minsta vi kan göra – alla tillsamman­s, detta kan vi lova. Men det kommer att ske fler insatser än själva löftet från polisens sida. Vi ska fortsätta på den inslagna banan, säger Jörgen Karlsson.

Som vi också berättat tidigare har Järfälla kommun beslutat att ta in ordningsva­kter på kvällar och nätter under helgerna, för att komma till rätta med de ordningspr­oblem som finns i centrala Jakobsberg vid de tiderna.

Fler aktörer tillsamman­s

I medborgarl­öftet, som ska upp i kommunstyr­elsen nästa vecka, är fokus den upplevda tryggheten bland Järfällabo­r, och handlar alltså inte om antalet begångna brott.

– De insatser vi gjorde i fjol ökade så klart tryggheten när vi var där. Men vi kan inte vara på plats varje dag så vi har utökat vår samverkan med flera aktörer som kommunen, fastighets­bolag, SL och MTR – och det kan intensifie­ras, säger Jörgen Karlsson.

Han tycker att utökad bevakning är bra, som med ordningsva­kterna, men menar att det viktigaste i trygghetsa­rbetet är att skapa ”trygga flöden” genom att se över fysiska utrymmen och att ordna vandringar med vuxna som rör sig ute.

– Det handlar om att ta in mer av det goda, säger han.

Detta är det minsta vi kan göra.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/EMELIE HENRICSON ?? SAMARBETE. Stationsom­rådet i Jakobsberg är även i år fokus för polisens medborgarl­öfte. På bild: Jörgen Karlsson, lokalpolis­områdesche­f i Järfälla och Upplands Bro.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/EMELIE HENRICSON SAMARBETE. Stationsom­rådet i Jakobsberg är även i år fokus för polisens medborgarl­öfte. På bild: Jörgen Karlsson, lokalpolis­områdesche­f i Järfälla och Upplands Bro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden