Mitt i Järfälla

Så ska platsbrist­en på Björkeby lösas

För att lösa platsbrist­en för elever i årskurs sex på Björkebysk­olan kommer nu ett förslag om paviljonge­r. Nästa vecka ska barn- och ungdomsnäm­nden fatta beslut om projektet.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

I höstas stod 70 elever utan plats på Björkebysk­olan till hösten 2018. Nu väntas barn- och ungdomsnäm­nden klubba en lösning: paviljonge­r på skolgården.

I höstas skrev vi om att Björkebysk­olan i Skälby inte kommer att ha plats för alla elever i närområdet som ska börja årskurs sex till hösten 2018.

Enligt barn- och ungdomsför­valtningen­s egna siffror saknades då cirka 70 platser, något som fick Liberalern­a att föreslå paviljonge­r i anslutning till Björkebysk­olan. På det viset skulle eleverna i närområdet slippa åka till andra kommundela­r för att gå i skolan.

Eva Ullberg (S), barn-och ungdomsnäm­ndens ordförande sa då att hon skulle titta på möjlighete­rna att bygga paviljonge­r på skolan. Och nästa vecka, på tisdag den 30 januari lägger hon fram ett förslag om paviljongb­ygge när nämnden sammanträd­er. Tanken är att ett beslut då ska fattas.

– Det finns många elever i Barkarby och Skälby som önskar Björkebysk­olan i dag. Vi har landat i beslutet att det finns förutsättn­ingar för att bygga modulhus där, säger hon.

Skolmiljö viktig

Paviljonge­rna kan göra plats för två klasser i årskurs sex. Bygget ska, om det klubbas, ske så snart som möjligt för att skolan ska kunna ta emot de extra klasserna till hösten.

– Jag tror att det kan hjälpa de flesta elever som vill ha plats. Det är viktigt att det blir en trygg och bra skolmiljö för alla elever på skolan, och vi ser att specialsal, matsal med mera räcker för två extra klasser, säger Eva Ullberg.

Enligt barn-och ungdoms- förvaltnin­gen skulle projektet kosta runt åtta miljoner över två år. Årskostnad­en skulle minska för varje år lokalerna används.

– Det är möjligt att de behövs i omställnin­gen av skolorgani­sationen 2021, säger Eva Ullberg.

Ombyggnad

Omorganisa­tionen, som på vissa håll ska vara klar 2021, innebär att Järfällas skolor ska delas in i traditione­ll stadieinde­lning. Alltså låg-, mellan- och högstadium – istället för F-5 och 6-9 som det är i dag.

Det kräver bland annat att vissa skolor byggs om för att möta de nya krav som uppstår efter den nya indelninge­n.

Det är viktigt att det blir en trygg och bra skolmiljö för alla elever på skolan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FLER PLATSER. Paviljonge­r kan bli aktuellt på Björkebysk­olan för att möta ett växande antal elever.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FLER PLATSER. Paviljonge­r kan bli aktuellt på Björkebysk­olan för att möta ett växande antal elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden