Mitt i Järfälla

Efter de otroliga fynden: nu öppnar ett nytt museum

Två välbevarad­e skepp har hittats på Östersjöns botten. Något som gör att ett helt nytt museum om Östersjöns skatter ska öppna i Stockholm.

- Michael Toll

Tanken är att vi ska ta upp hela skeppen.

Det säger dykaren och marinarkeo­logen Jim Hansson som själv var med under ytan när de upptäcktes i december. Projektet ”Östersjöns skatter” drivs av Statens maritima museer och har pågått i flera år.

Vasa inte unikt

I och med de två senaste vrakfynden ska det nu öppna ett marinarkeo­logiskt museum i anslutning till Vasamuseet på Djurgården.

– Vi har hittat två nya vrak som är otroligt välbevarad­e. Det här visar att skeppet Vasa inte är inte unikt, vi har fler skepp att berätta om, säger Nina Eklöf, projektled­are för det nya museet.

Exakt vad museet ska heta är inte klart. Men det ska öppna 2020 och ska ses som ett komplement snarare än en konkurrent till Vasamuseet. Med hjälp av ny teknik som till exempel 3D och hologram kommer besökarna få uppleva vad som döljer sig på Östersjöns botten.

– Båtvraken bevaras bäst om de får ligga kvar på havets botten, så tanken är inte att vi ska ta upp hela skeppen. Men med hjälp av ny teknik blir det en otrolig upplevelse ändå, säger Jim Hansson.

De vrak som har hittats är dels ”Järnlastsk­eppet”, ett extremt välbevarat skepp på 30 meter från 1500-talet.

Och dels ”Koggen”, ett Hansaskepp från 1100-talet som var den fartygstyp som dominerade handelssjö­farten.

Skeppet Vasa är från 1600-talet.

 ?? FOTO: STATENS MARITIMA MUSEER ?? NYTT. Om två år ska ett nytt museum öppna som ska visa vilka skatter och hemlighete­r som döljer sig på Östersjöns botten.
FOTO: STATENS MARITIMA MUSEER NYTT. Om två år ska ett nytt museum öppna som ska visa vilka skatter och hemlighete­r som döljer sig på Östersjöns botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden