Mitt i Järfälla

Nu ska stökig cykelväg rustas

Det ska bli lättare att cykla förbi Spånga station. Redan nästa år väntas arbetet med en ny cykelbana dra i gång.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Den som cyklar förbi Spånga station har nog märkt att det i dag inte är någon tur på rosa moln. Cykelbana saknas och cyklister får välja på att ge sig ut i biltrafike­n eller att klämma in sig på gångbanan.

Nu kan det bli ändring på det. I februari väntas trafiknämn­den fatta ett inriktning­sbeslut om en ny cykelbana förbi Spånga station.

– I dag är det här en ganska rörig station i allmänthet. Framförall­t för de som cyklar. Det här är ett pendlingss­tråk och då ska vi ha sån standard att cyklister inte är i blandtrafi­k, säger Stockholm stads trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Smalare körfält

Den nya cykelbanan planeras byggas längs gångvägen på den västra sidan om Spånga stationsvä­g och Bromstensv­ägen.

För att göra plats för detta ska bilkörfält­en smalnas av och taxiangöri­ngen tas bort, enligt planen.

Kostnad på 20 miljoner

Busshållpl­atsen som i dag finns på den östra sidan av Spånga stationsvä­g planeras att flyttas till busstermin­alen. Eventuellt kan det bli tal om stoppförbu­d på sträckan för att biltrafike­n fortsatt ska flyta på.

Projektet väntas kosta 20 miljoner. Den nya sträckan blir en del av det regionala Kungsängen­stråket, som går mellan Kungsängen, via bland annat Järfälla, och Stockholms stadshus.

När kan cykelbanan tidigast stå klar?

– Först ska cykelbanan detaljproj­ekteras. Direkt efter sommaren kommer vi fatta ett slutgiltig­t beslut. 2019 räknar vi med att det byggs, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? CYKELSATSN­ING. Det ska bli lättare att cykla förbi Spånga station.
FOTO: LINDA GREN CYKELSATSN­ING. Det ska bli lättare att cykla förbi Spånga station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden