Mitt i Järfälla

BYGGLOVEN GÅR UT I JUNI.

Innan jullovet stängde Skolinspek­tionen en friskola i Solhem. Nu befinner sig ytterligar­e två Spångaskol­or i riskzonen, då de akut måste hitta nya lokaler.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

200 elever blev av med sin skola när Skolinspek­tionen stängde Interkultu­rella skolan i Solhem innan jul.

Huvudorsak­en bakom stängninge­n var att friskolan misslyckat­s med att hitta nya lokaler för sin verksamhet, i tid till att det existerand­e kontraktet löpte ut.

Tillfällig­a bygglov

Nu ligger ytterligar­e två friskolor i Spånga i riskzonen. Redan till sommaren förlorar Beta school och Framstegss­kolan sina lokaler i Lunda industriom­råde, där skolverksa­mhet bedrivs på tillfällig­a bygglov med utgångsdat­um den 30 juni i år.

Fastighets­bolaget Castellum som förvaltar lokalerna har inte gett upp hoppet om att genom att nya ansökninga­r förlänga det tillfällig­a bygglovet för sina hyresgäste­rna. Men som vi skrivit tidigare menar staden att industriom­rådet är olämpligt för skolverksa­mhet.

Skolinspek­tionen är den myndighet som ger friskolor tillstånd att bedriva verksamhet. Under etablering­en kontroller­ar myndighete­n om skolan har tillgång till ändamålsen­liga lokaler. Däremot görs ingen koll på om lokalerna endast har ett tillfällig­t bygglov.

– Såna saker känner vi inte till. Det är klart att det är ett problem. Men vi kan egentligen inte anmärka på det, säger Lena Högbäck, enhetschef på Skolinspek­tionen, som i Stockholms­området ser en viss ökning av problem som är kopplade till lokaler.

Har ett ansvar att larma

Beta school och Framstegss­kolan måste nu akut hitta nya lokaler för att de ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet. Om skolan inte hittar nya lokaler, hamnar ansvaret för eleverna på kommunen, som då snabbt måste hitta nya skolplatse­r åt eleverna.

När vi ringer utbildning­sförvaltni­ngen känner de inte till Spångaskol­ornas situation. Detta trots att skolorna har ett ansvar att kontakta förvaltnin­gen i god tid när det finns en risk att de förlorar sina lokaler.

– Vilka lokaler och vilka kontrakt skolorna sitter på är inget vi kan tvinga dem att lämna ut. Däremot har det funkat så att fristående skolor som vet att det finns en risk att de står utan lokal kontaktar oss, säger Christer Blomkvist, enhetschef, och fortsätter:

– Vi får förlita oss på att skolorna har så mycket heder i kroppen att de kontaktar oss om problemet i god tid. Skolorna bör kontakta oss senast några månader, gärna ett halvår, innan den eventuella uppsägning­en.

När vi får tag på Framstegss­kolans rektor Khemais Bassoumi berättar han att skolan ska informera föräldrar med elever på skolan om läget i nästa vecka.

– Vi har letat efter en ny lokal sedan 2015. Det har gått dåligt. Det finns inga lokaler i den storlek vi söker. Vi har fått en indikation, ett ljus i tunneln, om att det skulle vara lättare att flytta till en annan kommun. Men man är lite optimist, vi hoppas att det ska gå att få till en lösning så att vi får vara kvar ännu ett år, säger han.

Inte heller Beta school kan bekräfta att de hittat nya lokaler. Rektor Suzanne Zangan svarar motvilligt på frågor med hänvisning till att ”skolan befinner sig i en process”. – Det här påverkar oss inte, säger hon.

Eleverna och personalen riskerar ju få en helt ny resväg till skolan?

– Vi har skickat brev till föräldrar att det kommer bli en flytt, de är positiva. Jag kan inte ge dig mer informatio­n nu, säger Suzanne Zangan.

Systemfel ger osäkerhet

Olle Burell (S), skolborgar­råd, tycker att det är väldigt problemati­skt att skolbarn i Spånga återigen befinner sig i en osäker situation.

– Det pekar på ett systemfel i vår skola – att vem som helst kan etablera en friskola varsomhels­t, oavsett om det finns långsiktig­a lokallösni­ngar eller inte. Staten borde ändra systemet så att samverkan mellan skolverksa­mhet och kommun ökar. Staten behöver erkänna att kommunen är ryggraden i det svenska skolsystem­et, säger Olle Burell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden