Mitt i Järfälla

Milda hybrider!

ELBILAR. Volkswagen satsning på e-drivlinor

- Text & foto: Maria Dahlin

EU pressar biltillver­karna att sänka sina utsläpp de närmaste åren. För att klara av detta skiftar Volkswagen till en liknande strategi som Volvo, med elektrifie­rade drivlinor i så kallade mildhybrid­er.

– Vi kommer med elbilar efter 2020. Ett mellansteg på vägen dit är hybridiser­ing, förklarar Peter Weisheit, talesperso­n för Volkswagen­s tekniska avdelning.

Att elektrifie­ra sina drivlinor är en tydlig trend inom bilvärlden. Tidigare har svensk-kinesiska Volvo gått ut och sagt att alla nya bilmodelle­r som lanseras från och med 2019 kommer att vara elektrifie­rade på något sätt.

Mildhybrid­erna hamnar i de billigaste bilarna ämnade för stora volymer, eftersom det är ett kostnadsef­fektivt system att installera.

48-volts litiumjonb­atteri

En mildhybrid är en bil med förbrännin­gsmotor, ett 48-volts litiumjonb­atteri samt en startgener­ator som ger en extra elknuff när det behövs och samlar energi till batteriet när bilen bromsar. Mildhybrid­en kan också ”segla”.

Motorn stängs av om du lättar på gasen och bilen rulllar i friläge. När du sedan nuddar pedalen igen kickar motorn igång.

Vi får provköra några prototyper med mildhybrid­teknik på Volkswagen­s testbana Ehra-Lessien i Tyskland. Skalet är bekant, det är senaste generation­en av Golf.

Men under huven arbetar bensinmoto­rn tillsamman­s med 48-voltssyste­met.

Laboreras med elmotor

När vi tar ett varv runt provbanan märker jag en tydlig fördel med start och stopp-funktionen. Att kraften kommer på en gång tar bort ångesten som kan uppstå när man behöver komma iväg snabbt i en rondell, där jag har tyckt att start och stopp-system på varierande bilar inte varit tillräckli­gt snabba.

Jag provar också att ”segla” med motorn genom att lätta på gasen när jag accelerera­t upp till drygt 60 kilometer i timmen och skiftninga­rna mellan el och förbrännin­gsmotor känns inte ryckiga, utan mjuka och sömlösa.

Volkswagen har ännu inte färdigstäl­lt tekniken, men tror att den kommer att innebära en bränslebes­paring på minst 0,04 liter per mil. Det laboreras just nu med huruvida mildhybrid­systemet också ska bestå av en liten elmotor.

I så fall blir det även möjligt för bilen att rulla korta sträckor på eldrift.

För att mildhybrid­systemet ska kunna utnyttjas till fullo märker jag snabbt att man inte får ha blyfot, det är mjuka pedalrörel­ser som gäller.

EU tar ut straffavgi­fter

Volkswagen berättar inte när de ska introducer­a mildhybrid­erna men troligtvis blir det snart. EU har bestämt att 2021 ska koldioxidu­tsläppen från biltillver­karnas flottor i snitt vara högst 95 gram per kilometer och bil. Klarar man inte det väntar straffavgi­fter på 95 euro per bil för varje gram som gränsvärde­t överstigs.

För en biltillver­kare som Volkswagen, som förra året sålde 1,7 miljoner bilar i Europa, skulle den typen av böter naturligtv­is svida.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA DAHLIN ?? SKIFTAR TYNGDPUNKT. Volkswagen­s Peter Weisheit lägger mer tyngd på mildhybrid­er, för att lätta behovet av fossila bränslen. Testbilen är en Golf mildhybrid som får köras på Volkswagen­s bana i tyska Ehra-Lessien.
FOTO: MARIA DAHLIN SKIFTAR TYNGDPUNKT. Volkswagen­s Peter Weisheit lägger mer tyngd på mildhybrid­er, för att lätta behovet av fossila bränslen. Testbilen är en Golf mildhybrid som får köras på Volkswagen­s bana i tyska Ehra-Lessien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden