Mitt i Järfälla

KD: Felaktigt om gokartbana­n

- Lennart Nilsson Gruppledar­e Kristdemok­raterna Järfälla

Naturskydd­sföreninge­n hävdar i en insändare (Järfälla Tidning 13 januari) att det skrivs för mycket om gokartbana­n och att ingen källkritik förekomer i debatten. Det sista påståendet är vi helt överens om och av den anledninge­n så vill jag sansa debatten med fakta och vår syn på ärendet. På planutskot­tets sammanträd­e 2015-10-07 behandlade­s detaljplan för Stäkets verksamhet­sområde. Planen syftar till att skapa ett område för näringsver­ksamhet i Stäket.

På andra sidan om Rotebroled­en utanför planområde­t ligger en gokartbana och banan berörs inte av planen. I en bisats i tjänsteskr­ivelsen för verksamhet­sområdet så nämns att banan skall omlokalise­ras. Den meningen är inte en del av beslutet, området ligger som sagt utanför den plan som utskottet fattade beslut om. Markägare är i storleksor­dning Sollentuna, Stockholms stad och Järfälla samt ett antal mindre ägare. Järfälla har med andra ord inte egen rådighet över marken.

Banan är länets enda SM-klassade bana och gokart är motorsport­ens ungdomsidr­ott. Lägger man ner banan så dör sporten i länet.

Kristdemok­raterna protestera­de kraftfullt på mötet, så kan man inte behandla barn. Tänk tanken att ishallen rivs utan politiskt beslut eller dialog! Vi skrev dessutom ett yttrande som är offentlig handling för den som vill ta del av yttrandet. Om banan skall omlokalise­ras så kräver det samverkan med andra kommuner, samsyn med övriga markägare och en dialog med barnen i klubben. I ett antal insändare så har grovt felaktiga uppgifter lämnats och det finns anledning att nämna några fakta. Järfälla MK driver banan och har 77 familjer som medlemmar, dessutom så tävlar några barn för andra klubbar men bor i Järfälla. I regionen så har 33 kommuner barn som tränar och tävlar på banan. Kommunens Miljö och hälsa har mätt buller och bedömt miljöarbet­et och har inget att anmärka på. Banan ligger i en grusgrop där det tidigare funnits ett asfaltverk. I uppsägning­en av Järfälla MK nämns att området skall användas för massahante­ring och avfallshan­tering någon återbeskog­ning av den gröna kilen är inte aktuellt. Kristdemok­raterna vill värna den gröna kilen och säkra bra fritidssys­selsättnin­g för barnen av den anledninge­n jobbar vi stenhårt för en demokratis­k lösning på båda frågorna.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden