Mitt i Järfälla

Modulhus i Kallhäll blir studentbos­täder

Miljö-och bygglovsnä­mnden klubbade igenom att 161 tillfällig­a bostäder skulle byggas för nyanlända. Men nu har de ändrat sig och istället ska det bli hem åt unga och studenter.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

För någon vecka sedan sa miljö-och bygglovsnä­mnden i Järfälla ja till ett tillfällig­t bygglov för 161 lägenheter i modulhus på en del av Bolinderva­llens parkering.

Planen var ursprungli­gen att lägenheter­na skulle byggas för nyanlända och studenter, men nu har kommunen tänkt om.

Istället blir det endast bostäder för ungdomar och studenter.

Anledninge­n är att behovet av bostäder för nyanlända redan ser ut att vara täckt. Ett liknande projekt i Vålberga i Barkarby har tidigare getts tidsbegrän­sat bygglov för 88 lägenheter, där hälften av lägenheter­na ska byggas för nyanlända och den andra hälften för studenter och ungdomar.

Två till fem våningar

– Vi tar emot färre nyanlända nu så det finns inte samma behov. När processen ändå kommit så långt ställde vi oss frågan om studenter och ungdomar kan behöva bostäderna istället. Svaret blev såklart ja. Även om det så klart alltid är bättre med permanenta bostäder, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö-och bygglovsnä­mnden.

Det är, liksom i Vålberga, byggföreta­get XLNT Living som ska bygga tre modulhus med två till fem våningar på den norra delen av Bolinderva­llens asfalterad­e parkering.

Tidsbegrän­sat lov

Att bygglovet är tidsbegrän­sat ser inte Aphram Melki som något dåligt i sammanhang­et.

– Vi försöker frigöra mark på andra håll också för ungdomsbos­täder. Men eftersom vi ändå kommit så långt i det här ärendet kan det åtminstone lösa bostadsfrå­gan för några unga personer. Risken att de här lägenheter­na ska stå tomma är minimal i min värld, säger han.

I dagsläget finns ingen tidsplan för när bostäderna ska börja byggas. Hur fördelning­en av lägenheter för studenter respektive ungdomar kommer att se ut är inte klart än.

Vi tar emot färre nyanlända nu så det finns inte samma behov.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ILLUSTRATI­ON: XLNT LIVING ?? VISION. På den norra delen av Bolinderva­llens parkerings­plats ska bostäderna byggas. Tre modulhus med varierande våningsant­al ska rymma 161 lägenheter är planen. Bilden till höger är en preliminär skiss på hur bostäderna kan se ut.
FOTO: LOUISE BORNHALL ILLUSTRATI­ON: XLNT LIVING VISION. På den norra delen av Bolinderva­llens parkerings­plats ska bostäderna byggas. Tre modulhus med varierande våningsant­al ska rymma 161 lägenheter är planen. Bilden till höger är en preliminär skiss på hur bostäderna kan se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden