Mitt i Järfälla

HUNDPATRUL­LEN SKA NOSA UPP INBROTTEN I JÄRFÄLLA

Polisen tar till nytt grepp för att upptäcka tjuvar.

- Louise Bornhall

Temperatur­en är nollgradig, det är rått i luften och duggregnar. Lars Meurling är ute med schäfern Koja i Viksjö. Koja skäller på Mollie och Maya som är ute med matten Margaretha Svärd, och grannhunde­n Kajsa. Gemensamt för vovvarna och deras ägare är att de ingår i polisens nya satsning NOS, eller NOS och spaningspa­trullen.

Tanken är att hundägare, som ändå är ute och går i sitt bostadsomr­åde, ska hålla koll på vad som händer och rapportera till polisen om något verkar vara i görningen.

– Vi går minst en mil per dag, och är ute fyra gånger vid olika tider. Då hinner man se en hel del. Det sker fler och fler inbrott, då vill man vara med och göra vad man kan, säger Lars Meurling.

Margaretha Svärd instämmer:

– Hundarna tycker att det är kul att gå i bostadsomr­åden där det finns mycket att nosa på, och de reagerar också på om något är konstigt, säger hon.

Våga vara nyfiken

I huslängan där Margaretha bor hade en granne inbrott häromvecka­n, och hon har själv haft inbrott för ett antal år sedan. En erfarenhet hon minns som obehaglig.

– Om det går runt någon i området kan man fråga ”kan jag hjälpa dig med något?”. Man måste våga vara nyfiken, säger Margaretha Svärd.

Hon får medhåll från Lars Meurling.

– Man får inte ha dåligt samvete för att man är misstänksa­m, utan förklara för folk hur det ligger till, säger han.

För att gå med i NOS ska hundägaren gå en två timmar lång utbildning hos polisen, som bland annat berättar vilka uppgifter de behöver.

– Det kan var signalemen­t på en person, en bils färg och att man ska ta registreri­ngsnummer, säger Margaretha Svärd.

Initiativt­agare

Initiativt­agare till NOS är Kerstin Malm vid Solnapolis­en. Hon har länge jobbat med grannsamve­rkan och funderat kring hur hundägare ska kunna tas till vara på ännu mer än i dag, då de är ute och rör sig i mycket i sina bostadsomr­åden.

– Syftet med det här är att minska bostadsinb­rotten, och hundägarna är ute i sina bostadsomr­åden flera gånger per dag. De ser såklart saker som händer omkring dem, säger Kerstin Malm.

Hon har hållit i nästan ett tiotal NOS-kurser, och till våren är en utbildning på gång i Järfälla.

– Det spelar ingen roll vad man har för hund, om det är en schäfer eller en chihuahua. Man ska ju ändå ut och gå, och därför behövs hundägare i det här, säger Kerstin Malm.

Här i Viksjö tilltar regnet, något som inte verkar röra vovvarna nämnvärt. Schäfern Koja leker med en pinne och husse Lars får hålla i kopplet.

– Vi måste ut med hundarna, så enkelt är det. Varför inte göra lite nytta samtidigt?

Hundarna tycker att det är kul att gå i bostadsomr­åden där det finns mycket att nosa på, och de reagerar också på om något är konstigt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PROMENADVA­NA. Lars Meurling är ute och går med schäfern Koja minst en mil per dag. Bakom honom går Margaretha Svärd med hundarna Maya, Kajsa och Mollie.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PROMENADVA­NA. Lars Meurling är ute och går med schäfern Koja minst en mil per dag. Bakom honom går Margaretha Svärd med hundarna Maya, Kajsa och Mollie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden