Mitt i Järfälla

Polisen vädjar om boendes hjälp efter inbrottsvå­gen

Nästan 200 fler bostadsinb­rott skedde i Järfälla 2017 jämfört med året innan. Polisen misstänker att det kan bero på ligor från utlandet – och ber om medborgarn­as hjälp i jakten.

- Louise Bornhall

Förra veckan skrev vi om att 452 inbrott och inbrottsfö­rsök i bostäder i Järfälla skedde under 2017 – nära 200 fler än 2016. Antalet inbrott per 1000 hushåll låg samtidigt på 14,8, vilket var näst högst i landet, rapportera­r SVT Nyheter och långt över det nationella snittet (4,9).

Viktigt att hänga med

Även grannkommu­nerna Sollentuna och UpplandsBr­o, liksom Täby och Danderyd drabbades hårt av bostadsinb­rott. I polisens förebyggan­de arbete är det viktigt att medborgare är vakna, menar Jörgen Karlsson, LPO-chef vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

– Grannsamve­rkan och grannstöd är viktigt. Att man hjälps åt och hålla koll på sånt som sticker ut i sitt bostadsomr­åde, och tar registreri­ngsnumret på en bil som verkar skum till exempel, säger Jörgen Karlsson.

Förra måndagen kunde polisen i grannkommu­nen Sollentuna gripa fyra misstänkta inbrottstj­uvar på detta vis. En man såg då ett pågående villainbro­tt i grannhuset och ringde polisen. När inbrottstj­uvarna lämnade huset följde han efter dem tills fots – och fick sedan hjälp av ytterligar­e en granne som följde efter i bil.

När polisen tagit upp jakten slutade det till sist med ett gripande i Kista. De misstänkta gärningspe­rsonerna som greps kan troligtvis kopplas till flera inbrott i Stockholm, enligt Charlotte Ericson, ställföret­rädande polischef i Sollentuna.

– När vi lyckas gripa någon gäller det att inte bara att lösa brottet personen just blivit gripen för. Man kan kanske knyta personen till fler brott och lösa ytterligar­e 10-15 inbrott, säger Jörgen Karlsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRANNSAMVE­RKAN. Förra veckan greps misstänkta inbrottstj­uvar i Sollentuna efter att grannar larmat.
FOTO: MOSTPHOTOS GRANNSAMVE­RKAN. Förra veckan greps misstänkta inbrottstj­uvar i Sollentuna efter att grannar larmat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden