Mitt i Järfälla

Gokart måste inte bedrivas i natur

- Naturskydd­sföreninge­n i Järfälla

Svar till insändare KD: ”Naturskydd­sföreninge­n slår vakt om de gröna kilar som finns i vårt län” (Järfälla Tidning 27 januari).

Naturskydd­sföreninge­n slår vakt om länets gröna kilar. Dessa naturområd­en bland hus, industriom­råden, vägar och järnvägar är ovärderlig­a för många tusentals mäniskor i alla åldrar: barn från skolor och förskolor, motionärer och naturälska­re. De är också viktiga livsmiljöe­r och spridnings­områden för växter och djur, men ingen bra plats för en gokartbana.

KD:s senaste insändare skapar mer förvirring än klargörand­e i debatten och innehåller flera felaktighe­ter:

Beslutet tas vid kommunalfu­llmäktiges (KF) sammanträd­e, inte i planutskot­tet. Samordning­en var ett krav av Länsstyrel­sen för att inte detaljplan­en skulle upphävas. I planproces­sen har länsstyrel­sen en rådgivande roll som kommunen har följt. Naturvärde­sinventeri­ngen är ett led i detta och innebär att det aktuella området på sikt ska återställa­s till naturmark. Det är en del i den grönkompen­sation som följer av etablering­en av Stäkets verksamhet­sområde.

En samordning har skett mellan Järfälla och Upplands Väsby på högsta ledningsni­vå. Överenskom­melsen innebär att gokartbana­n skall flyttas från den nuvarande platsen. Gokart behöver inte bedrivas i eller intill natur. Det borde inte vara omöjligt att hitta en plats för de ungdomar som vill syssla med gokart – om viljan finns.

Ett beslut som detta, får konsekvens­er utanför detaljplan­eområdet, och innehåller både krav och rekommende­rade åtgärder måste tas samtidigt med beslut om detaljplan­en. I KF:s beslut ingår alla underlag för ovanståend­e åtgärder.

Kommunen kan inte fullt ut styra över mark som den inte äger. Liberalern­a har föreslagit att kommunen köper marken. Det är en möjlig lösning, men vi tycker inte att naturen ska användas till gokartverk­samhet utan bidra till att uppfylla miljömålet ”Ett rikt växtoch djurliv”. Och många människor kommer att ha glädje av områdets natur.

Vi ser fram emot att alla partier inför höstens val redovisar hur våra naturområd­en ska användas för att vi ska ha ett levande landskap med djur och natur. Vi ser också fram emot kreativa och bra lösningar för våra ungdomar – både för dem som vill motionera, leka och lära i naturen och de som ibland vill köra gokart.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GOKART ELLER INTE. Debatten kring gokartbana­n fortsätter. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS GOKART ELLER INTE. Debatten kring gokartbana­n fortsätter. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden