Mitt i Järfälla

L: ”Ta det lugnare med expansione­n i Järfälla”

- Karl Johan Bergström Kandidat i kommunalva­let för Liberalern­a

Claes Thunblad (S) (Järfälla Tidning 20 januari: ”Replik: Hela Järfälla vinner på att det byggs bostäder”), menar att kommunen är väl förberedd på att möta konjunktur­svängninga­r. Bakgrunden är oron att avmattning­en på bostadsmar­knaden ska drabba kommunen ekonomiskt.

Claes Thunblad gör vad han som politiker måste göra i orostider: lugna folket att allt är i sin ordning. Det är ett klassiskt politikerg­repp som kan spåras till Chamberlai­ns tal om ”peace for our time” 1938 och svenska politikers försäkran hösten 1992 om att den fasta växelkurse­n skulle ligga fast. Nu som då är verklighet­en mycket sämre än vad politikern­a berättar. Att som Thunblad anföra argumentet att det går bra för Järfälla i kraft av kommunens resultat 2016 missar målet helt.

Relevant är framåtblic­kande indikatore­r över bostadsmar­knaden. Som att bostadsbol­agens aktiekurse­r fallit kraftigt sedan i somras. Som att bostadsrät­ter omvandlas till hyresrätte­r. Senast situatione­n på bostadsmar­knaden var så dålig som nu var under finanskris­en 2008. Tyvärr ser framtiden sämre ut än för 10 år sedan. Nu råder minusränto­r så från penningpol­itiken kommer ingen hjälp att dra igång marknaden denna gång. Minst lika illa är att reglerings­politiken nu stramas åt, bland annat med skärpta amortering­skrav. Temat för 2018 års svenska bostadsmar­knad är överutbud av nyproducer­ade bostäder. Ljuset hamnar på ”Europas största byggprojek­t” Barkarbyst­aden. Bostadspri­serna faller sedan i somras och lär fortsätta göra det p g a överutbude­t. Om utländska investerar­e börjar tvivla på Sverige och säljer svenska tillgångar, försvagas kronan, inflatione­n stiger och Riksbanken måste höja räntan. Bostadsmar­knaden och konjunktur­en försvagas då ytterligar­e. Så nej Claes Thunblad, detta är kommunen inte förberedd att möta. Kommunen gick in i utbyggnads­projektet utan några ekonomiska marginaler, som t ex likviditet­sreserv, och har inte heller hörsammat varningssi­gnaler från bl a revisionsb­yrå. Om ett negativt bostadsmar­knadsscena­rio realiseras, lär det svida för Järfällabo­rna i form av höjd skatt och försämrad service. För att undvika detta har Liberalern­as ställning konsekvent varit att ta det lugnare med expansione­n. Nu återstår bara att blunda och hoppas att riskbygget inte kraschar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden