Mitt i Järfälla

De vill göra Järfälla tryggare med promenader

GEMENSKAP. Kallhällsb­orna vill skapa trygghet genom att fåfler att vara ute och röra sig i området

- Louise Bornhall

Personerna bakom promenadgr­uppen i Kallhäll vill att Järfällabo­rna ska gå utanför dörren och prata med varandra. Det är lösningen på otrygghete­n tror de – snarare än vakter och kameror.

Den senaste tiden har vi skrivit om att kommunen tar in ordningsva­kter i Jakobsberg och vill sätta upp övervaknin­gskameror på grund av otrygghet. Men Helena Lindgren, Anette Schön, Lena Järefäll, Bertil Vatanen och Sara Jidenius tror inte att det är rätt väg att gå.

De är några av personerna bakom promenadgr­uppen i Kallhäll och Stäket, som består av privatpers­oner som promenerar för att skapa trygghet.

– Jag tror inte ordningsva­kter är svaret på otrygghet, i vissa fall kan det nog trigga något negativt. Att folk går ut och promenerar och umgås är nog en bättre lösning, säger Anette Schön.

”Det var mycket ilska”

Facebookgr­uppen ”Promenad i Kallhäll/Stäket för tryggare område” startades i februari förra året efter att en våldtäkt och ett våldtäktsf­örsök begåtts utomhus i Skälby och Kallhäll inom loppet av en vecka. Händelser som engagerade många och diskuterad­es i lokala Facebookgr­upper.

– Det var mycket ilska och spekulatio­ner i sociala medier. Så jag skrev ”är det inte bättre att vi går ihop tillsamman­s och gör något?”, säger Helena Lindgren, som liksom de andra varit med i gruppen sedan starten.

I dag är runt 15 personer aktiva i promenadgr­uppen, som är ute och går minst två gånger i veckan, vid olika tider på dygnet.

– Det kommer mycket snabba rapporter om allt elände som inte skapar trygghet, snarare tvärtom. Vi vill vara en motvikt till det. Och vi har roligt när vi gör nytta, säger Helena Lindgren. Sara Jidenius fyller i: – Många sitter hemma och klickar och tycker negativa saker på nätet istället för att prata med varandra. Det känns som att det går åt fel håll, och någon måste göra något, säger Sara Jidenius.

Det gäng som Järfälla Tidning träffar kände inte varandra innan gruppen startades.

– Det är ett bra sätt att lära känna människor och sitt område. Många känner igen oss nu och hälsar när vi är ute och går, säger Lena Järefäll. Sara Jidenius håller med. – Man skapar en känsla av ett vi, en känsla som håller på att försvinna.

Gemensamt ansvar

Om gruppen ser ett brott begås ingriper de inte utöver att larma polisen. Tanken är snarare att skapa trygghet genom själva närvaron i sig. För det som skapar trygghet är att känna sig hemma och få ett sammanhang, menar Helena Lindgren.

– Och vi måste våga prata med varandra, inte stå mitt i centrum och googla upp en väg istället för att fråga någon hur man hittar dit, säger hon.

Samtidigt har gruppen svårt att locka folk. Kanske är många rädda att det ska ta för mycket tid, tror de.

– Det krävs bara att man går ut och går en gång i månaden. Vi bor här tillsamman­s, Kallhäll är som vårt stora vardagsrum. Då får vi ta hand om området ihop, säger Sara Jidenius.

Man skapar en känsla av ett vi, en känsla som håller på att försvinna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GEMENSKAP. Några från promenad-gruppen är ute och går minst ett par gånger i veckan.
GEMENSKAP. Några från promenad-gruppen är ute och går minst ett par gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden