Mitt i Järfälla

Polisen lyckas inte sätta dit rattsurfar­e

Det är fortsatt knöligt för polisen att få fram böter för rattsurfan­de – trots förbudet. Den hittills enda haffade mannen gjorde nämligen inte som tänkt: han erkände.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det är nu strängt förbjudet att brumma omkring med ratt i ena handen och mobiltelef­on i den andra. Men problemet är att det saknas prejudikat och att ingen ännu vet vad bötesbelop­pet ska landa på.

Förra torsdagen, när det kickade igång, kunde polisen inte tråla efter syndare då det brittiska kungaparet­s besök slukade alla resurser. Och förra helgen blev det inget heller, trots att det var planen. Helt enkelt för att ingen trafikpoli­s var i tjänst.

Men i tisdags plockades en sms:ande bilist av en slump. Problemet är bara ett: han erkände. Inte bra.

Fredrik Ståhle på polisens operativa regionala trafiksekt­ion hade eskorterat en hög amerikansk militär till Arlanda. På vägen in till stan observerad­e Ståhle en man i BMW som under lång tid körde sakta och stirrade ner i sin telefon. När mannen stannades medgav han på stubben att han gjort fel.

Resultat: inte ett prejudikat.

– Nej, nu går det till åklagare som bestämmer bötesbelop­pet. Vi måste få en som nekar till brott, så att det går till tingsrätt för en fällande dom så att vi kan få ett fast belopp och en botkod på rattsurfan­det. Det är så typiskt svenskt! De hittar på en ny lag men kan inte säga vad det ska kosta, säger polisen Fredrik Ståhle.

Han säger att man fortfarand­e ser många som sitter och pratar i luren, eller läser på skärmen, medan de kör, något som enligt honom orsakar enormt mycket bilolyckor.

– Förra helgen har en del blivit stoppade och upplysta om att det numera är förbjudet, utan att de rapportera­s. Så här i början brukar man vara lite snäll. Men nu ska vi satsa lite mer, se om det blir mer drag under galoschern­a så vi kan få ett prejudikat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBJUDET. Nu är det slutfippla­t med mobilen bakom ratten. Annars händer, ja vadå?
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBJUDET. Nu är det slutfippla­t med mobilen bakom ratten. Annars händer, ja vadå?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden