Mitt i Järfälla

Nya lagen: Totalförbu­d för rattsurf

MOBIL. Böter om du ens håller i telefonen under körning – skarp kritik mot lagen

- Text: Oskar Nyström

Många har svårt att hålla händerna borta från mobilen samtidigt som de kör bil. Nu tar regeringen strängare tag. Från och med den 1 februari är det förbjudet att ens hålla mobilen i handen under färd.

Trots omfattande informatio­n och kampanjer kring problemati­ken med rattsurfin­g är svenskarna värst i Europa när det kommer till att sms:a och surfa under bilfärd.

I en Sifo-undersökni­ng som gjordes i höstas var många av de tillfrågad­e oroade över andra trafikante­rs mobilanvän­dande i bilen.

Samtidigt medgav nästan fyra av fem att de själva gör sig skyldiga till rattsurfin­g. Det problemet hoppas regeringen avstyra med en ny lag som gjort det olagligt att hålla i en telefon eller annan kommunikat­ionsutrust­ning, som till exempel gps, samtidigt som man kör bil.

Det innebär att du inte längre kan eller får ringa, sms:a, surfa, knappa in vägbeskriv­ningar eller byta låt genom att använda mobilen medan du kör. Det räcker med att du fångas på bild eller video med mobilen för att du ska åka dit.

Får stanna för att ringa

Du får däremot förstås använda telefonen om du stannat till på lämplig plats. Tidigare har bestämmels­erna sagt att du bara kan bli dömd om du har använt telefonen på ett sådant sätt att det går att påvisa att mobilanvän­dandet har påverkat körningen på ett sätt som har varit farligt.

Den lagen har dock mötts av kritik där man menat att beskrivnin­gen varit luddig och att det varit svårt att konkret bevisa att mobiltelef­onen faktiskt har haft inverkan på körningen.

Det har alltså varit ditt ansvar att avgöra när mobilen utgör en fara och tvärtom, men det kan förstås vara svårt att ha den självinsik­ten när man sitter i ett samtal.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligar­e en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvision­en förbättra trafiksäke­rheten på svenska vägar, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth i ett pressmedde­lande.

”Hur ska polisen få muskler?”

Andra menar att lagen är ett slag i luften. Efter att beslutet togs skrev Allt om Bilars Jan-Erik Berggren att det fortfarand­e finns mängder av distrahera­nde utrustning och prylar som alltjämt är lagliga att greja med under färd.

– Skärpninge­n av lagtexten för fyra år sedan fick ingen påverkan på trafikmilj­ön delvis för att polisen inte fick några som helst ökade resurser för att se till att skärpninge­n efterlevde­s ute på vägarna. Och jag ser ingenstans i Näringsdep­artementet­s pressmedde­lande någon skrivning om hur polisen ska få muskler för att se till att vi inte håller i en mobiltelef­on i framtiden, skriver han i Expressen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTHOTOS ?? TUFFARE TAG. Sverige är näst sist i Europa med förbud mot mobilanvän­dande i bilen. Den nya lagen trädde i kraft den 1 februari i år.
FOTO: MOSTHOTOS TUFFARE TAG. Sverige är näst sist i Europa med förbud mot mobilanvän­dande i bilen. Den nya lagen trädde i kraft den 1 februari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden