Mitt i Järfälla

Hur ska Julia, 19, hitta en bostad i Järfälla?

Har du passerat tjugo och bor hemma hos föräldrarn­a? Då är du inte ensam – det gör nämligen var tredje ung vuxen i Stockholms län. Vi tog reda på hur politikern­a i Järfällas partier vill lösa bostadssit­uationen för kommunens unga vuxna.

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Vi vill att unga ska få en bostad precis som alla andra.

VALET 2018 Var tredje ung vuxen mellan 20 och 27 år i Stockholms län bor hemma hos sina föräldrar. Närmre 80 procent av dem vill flytta hemifrån, vilket motsvarar runt 60 000 personer. Det visar hyresgästf­öreningens undersökni­ng ”Unga vuxnas boende 2017”.

Så hur ser situatione­n ut för unga vuxna i Järfälla som är trötta på att bo kvar i pojkeller flickrumme­t?

I Stockholms bostadsför­medling kan man ställa sig i kö som 18-åring, och förra året låg snittkötid­en på 9,2 år för en hyresrätt i Järfälla – vilket betyder att man är närmare 30 när ett förstahand­skontrakt är klart. För nyprodukti­on – som oftast är dyrare än äldre hyresrätte­r – låg kösnittet på 8,2 år.

Men kötiden i det kommunala bostadsbol­aget Järfällahu­s (JHAB) är lite kortare. Tiden i den externa bostadskön låg förra året på 5,9 år. En person som ställer sig i kön som 16-åring skulle alltså med lite tur få bostad vid snart 22 års ålder.

”Rimliga hyror” till unga

Så vad vill politikern­a göra? Vi frågade kommunens två största partier – Socialdemo­kraterna och Moderatern­a. S vill införa en bostadsgar­anti för kommunens unga som står i JHAB:s kö. Den innebär att den som stått i kön fem år eller längre ska vara garanterad att bli erbjuden en lägenhet innan 27-års dagen.

– Under mandatperi­oden har vi fått igång bostadsbyg­gandet, nu måste vi fokusera på för vem vi bygger. Och det är för våra unga, för de som är 19, 23 och 25 och inte kommer ifrån föräldrahe­mmet, säger Claes Thunblad (S), gruppledar­e.

För att möjliggöra garantin vill partiet göra två saker. Dels har JHAB i uppdrag att bygga 300 bostäder per år, och Socialdemo­kraterna vill att en tredjedel av nyprodukti­onen ska öronmärkas för unga och studenter. Dels vill de ingå avtal med privata aktörer som bygger hyresrätte­r till ”rimliga hyror”, där en viss andel ska gå till unga.

Vad är en rimlig hyra för en ung person?

– Det är olika för alla. Men 5 000 kronor för en etta i Stockholms­regionen tycker jag är prisvärt. De privata aktörer vi har kontakt med visar att det går att bygga yteffektiv­a ettor för en månadshyra på fyra till femtusen kronor.

Kan kommunen styra hyran i privata projekt?

– Ja, vi kan införa hyrestak i privata projekt, det har vi rådighet över. Det handlar om att ge direktiv. Men det är också viktigt med ett eget bostadsbol­ag där vi kan styra.

Cecilia Löfgreen (M), gruppledar­e, tror däremot inte på att öronmärka bostäder för unga.

– Vi vill att unga ska få en bostad precis som alla andra. Får unga förtur är det någon annan som hamnar längre ifrån att få en bostad. Då skapar vi motsättnin­gar, säger hon.

M vill se långsiktig­t

När kommunen säljer mark till bostäder som måste byggas med begränsnin­gar, som ”billiga hyresrätte­r eller billiga bostadsrät­ter”, generar resultatet lägre betalt, menar Cecilia Löfgreen,

– Ska man bygga på kommunal mark och öronmärka bostäderna för vissa grupper som behöver lägre hyror innebär det att Järfällabo­rna får mindre betalt för sin mark, vilket försvårar möjlighete­n att nå en jämlik marknad.

Moderatern­a har röstat nej till modulhusen i Barkarby och Kallhäll som fått tillfällig­t bygglov på tio år. Bostäderna i Barkarby ska delvis vigas till ungdomar och studenter, i Kallhäll blir det enbart bostäder för den gruppen. Men Moderatern­a vill se mer långsiktig­a lösningar än tillfällig­a bygglov. De vill också att JHAB ska ha en produktion­stakt på 200 lägenheter per år, istället för 300 som i dagsläget.

– 300 bostäder per år är ett för stort åtagande, det riskerar bolagets ekonomi och människors hyror, säger Cecilia Löfgreen.

 ??  ??
 ??  ?? UNGDOMSBOS­TÄDER. Det tidigare
UNGDOMSBOS­TÄDER. Det tidigare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden