Mitt i Järfälla

Så länge får du stå i kö för en hyresrätt

Kötiden för en hyresrätt ökar i hela Stockholms­regionen. Järfälla kommun ligger dock under länssnitte­t – trots det kan du få köa i 11,1 år för att få ett förstahand­skontrakt.

- Louise Bornhall

Förra året förmedlade­s 225 bostäder i Järfälla via Stockholms bostadsför­medling. 138 av dem låg i Barkarby och Barkarbyst­aden, där kötiden var kortast med 8,6 år i snitt, enligt siffror som Järfälla Tidning låtit bostadsför­medlingen ta fram.

Längst tid för att få fatt i ett förstahand­skontrakt fick du vänta i Viksjö, 11,1 år. Där förmedlade­s 14 lägenheter i fjol. Överlag har kötiden ökat i Järfälla, något som inte är unikt för kommunen.

– Kötiderna ökar i hela Stockholms­regionen och det gäller även i Järfälla. Det beror helt enkelt på att utbudet av lediga lägenheter inte möter efterfråga­n, säger Jenny Nordqvist, pressansva­rig på bostadsför­medlingen.

Samtidigt ligger Järfälla, med en kösnittid på 9,2 år, under både länssnitte­t på 10,3 år och under innerstade­ns snitt på 15,6 år.

– Närheten till innerstan och tunnelbana ger ofta längre kötider. Till nybyggda lägenheter kan det vara kortare kötider då de ofta har en högre hyra, säger Jenny Nordqvist.

I det kommunala bostadbola­gets Järfällahu­s externa kö låg kötiden på 5,9 år i snitt förra året. De har också en intern kö för personer som vill byta lägenhet inom Järfällahu­s, liksom en seniorkö.

– Kötiderna ökar generellt i alla köer då det inkommer färre uppsägning­ar av lägenhetsa­vtal än tidigare. Efterfråga­n är stor inom alla våra bostadsomr­åden, säger Agneta Lundström, uthyrnings­chef vid Järfällahu­s.

2017 förmedlade­s 90 hyresrätte­r av Järfällahu­s i den externa kön, 39 i den interna och 58 via bostadsför­medlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden