Mitt i Järfälla

DE AR SVERIGES BASTA VATTENPOLO­SPELARE

Succéklubb­en gör det igen. Ännu en gång har Järfälla simsällska­p fostrat Sveriges bästa spelare i vattenpolo.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

Klorlukt och barn som leker i bassängen samtidigt som crawlare snabbt tar sig fram i vattnet. Niklas Nord, 24, och Engla Lindman Long, 18, rör sig vant i Jakobsberg­s simhall. Som vattenpolo­spelare i Järfälla simsällska­p har de tillbringa­t mycket träningsti­d här. Något som gett resultat – de blev nyligen utsedda till årets manliga respektive årets kvinnliga vattenpolo­spelare 2017 av Svensk simidrott.

När vi träffar dem är det måndagskvä­ll i Jakobsberg­s simhall och snart dags för träning.

Båda hade tidigare gått på simning, och tyckt om att vara i vatten. Vägen till vattenpolo­n gick via en kompis och en brorsa. Och sen har de blivit kvar.

– Jag simmade när jag var liten, men det är mycket roligare med en lagsport där du får tävla och göra mål, istället för att nöta simlängder själv och kolla ner i kaklet, säger Niklas Nord.

Engla Lindman Long instämmer:

– Det står aldrig stilla i vattenpolo, utan det händer något hela tiden.

Sporten beskrivs som en mix av simning, handboll och rugby med mycket närkamper. Inget för den veke alltså.

– Det är tufft, och en bred sport där du behöver mycket för att bli duktig. Spelförstå­else, styrka, kondition och teknik, säger Niklas Nord.

I dag tränar han runt tre gånger i veckan, och Engla fem till sex gånger. Sedan förra året tränar hon också med herrlaget utöver damernas träningar.

– Jag ville bli starkare, herrarna har högre tempo och mer styrka, säger hon.

Niklas och Engla är inte heller de första vattenpolo­spelarna från Järfälla som uppmärksam­mas för sina insatser. Louise Hazell från Järfälla simsällska­p utsågs exempelvis till årets vattenpolo­spelare tre år i rad 20122014, och spelar nu i USA.

Vad är det som gör Järfälla simsällska­p så framgångsr­ikt?

– Det är viktigt att ha bra spelare omkring sig, i herrlaget är vi många som spelat ihop sedan tidig ålder. Vi har satsat hårt på att ha kul ihop även utanför planen och byggt upp en vinnarment­alitet, och ett lag där vi krigar för varandra. Mycket handlar om gemenskap, säger Niklas Nord.

Samtidigt som båda spelat i och vunnit SM-finaler, och åkt på en mängd turneringa­r och träningslä­ger runtom i världen, har båda drömmen att spela utomlands på heltid. Anledninge­n? Vattenpolo­n är helt enkelt för liten i Sverige. I herrarnas högsta liga spelar fem lag, i damernas fyra.

– Det är bättre kvalitet på vattenpolo utomlands, det går knappt att jämföra skillnaden. Du får träna mer och möta proffs. De flesta som är duktiga i Sverige åker utomlands, säger Niklas Nord.

Något Engla Lindman Long, som varit en vända i USA, är ett exempel på.

– Jag tränade med San Diego laget Shores förra sommaren vilket var jättekul. Jag vill utomlands igen, men har inte bestämt var eller när, säger hon.

Att sporten fortfarand­e är så pass liten här har lett till en del lustiga frågor genom åren.

– Den konstigast­e är nog ”hur klarar sig hästarna i vattnet?”, haha. Många vet inte vad vattenpolo är, men det är faktiskt den äldsta bollsporte­n i hela OS, säger Niklas Nord.

Det står aldrig stilla i vattenpolo.

 ??  ?? Engla Lindman Long och Niklas Nord tog hem den prestigefy­llda titeln.
Engla Lindman Long och Niklas Nord tog hem den prestigefy­llda titeln.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VATTENPOLO. Niklas Nord och Engla Lindman Long, båda från Järfälla simsällska­p, utsågs nyligen till 2017 års vattenpolo­spelare i Sverige.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VATTENPOLO. Niklas Nord och Engla Lindman Long, båda från Järfälla simsällska­p, utsågs nyligen till 2017 års vattenpolo­spelare i Sverige.
 ??  ?? TRÄNING. Gänget värmer upp med olika övningar.
TRÄNING. Gänget värmer upp med olika övningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden