Mitt i Järfälla

Jakobsberg­s centrum

Vibblaby. Ringer det några klockor? Kanske inte nu. Men i framtiden är visionen att Kvarnbacke­n och området runt gymnasiet och idrottsanl­äggningarn­a i Jakobsberg ska byggas ihop med centrum.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

I dagsläget är Jakobsberg­s centrum separerat från området kring gymnasiesk­olan, tennishall­en, ishallen och simhallen.

”Kan bli en mötesplats”

Men visionen för framtiden är en annan – då ska området ha byggts ihop med centrum och bestå av bostäder, torg, upplysta stråk och tydligare skyltar som gör att området används både dag och kvällstid och känns tryggare.

– Visionen handlar om hur man kan utveckla det här området till att bli en del av Jakobsberg­s centrum och integreras bättre i samhället. Det kan bli en mötesplats för idrott, kultur och utbildning som är lätt att ta till sig, säger Emelie Grind, samhällsby­ggnadsdire­ktör i Järfälla.

Hon menar att många Det kan bli en mötesplats för idrott, kultur och utbildning som är lätt att ta till sig. i dag tar sig till området med bil, och att det kan upplevas som mörkt och otryggt – och att marken går att utnyttja på ett mer effektivt sätt.

– Kortsiktig­t handlar det om att lyfta fram det som finns, genom att till exempel förstärka entréer. På lång sikt när exempelvis gymnasiesk­olan står inför renovering­sbehov, kan vi titta på hur marken kan utnyttjas smartare, genom att skolan kanske kan byggas i fler våningar, säger Emelie Grind.

Tusentals bostäder

Tanken är att området ska bli en mötesplats för både Järfällabo­r och folk från hela Storstockh­olm.

– Simhallen som byggs nu kommer att ha en regional betydelse. Kanske kan fler idrottsanl­äggningar också bli mer utav en destinatio­n.

För närvarande fortsätter närliggand­e Söderdalen att expandera, och det ska bli sammanlagt 1 300 bostäder. Nu pågår också detaljplan­earbete kring området vid Kvarnbacke­n, som kan rymma upp emot 1 000 bostäder.

Utöver det pågår även detaljplan­earbete för Bällstadal­en (bortanför Söderdalen­s slut, upp mot Saab), som skulle kunna rymma bostäder, skola och kontor.

– Visionen är en blandstad, med både bostäder och idrottsanl­äggningar i samma område.

Frågan diskuteras

Några beslut är ännu inte fattade.

I december togs förslaget upp i kommunstyr­elsen och nu i februari tas det upp i de nämnder som berörs – miljö-och bygglovsnä­mnden, kultur, demokrati-och fritidsnäm­nden, barn-och fritidsnäm­nden och kompetensn­ämnden.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? Visionen är att Jakobsberg­s centrum ska byggas ihop med området kring Kvarnbacke­n, idrottsanl­äggningarn­a och gymnasiesk­olan.
FOTO: LOUISE BORNHALL Visionen är att Jakobsberg­s centrum ska byggas ihop med området kring Kvarnbacke­n, idrottsanl­äggningarn­a och gymnasiesk­olan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden