Mitt i Järfälla

Hur ska du fixa lägenhet åt Järfällabo­n Julia, 19?

-

Claes Thunblad (S), gruppledar­e:

”Vi går till val på att införa en bostadsgar­anti för unga i Järfälla. Är du ung och står i bostadskön ska du kunna räkna med att få ett kontrakt inom rimlig tid. Därför bygger vi nu hundratals ungdomsbos­täder i Järfälla och får vi styra efter valet ska det finnas ungdoms- och studentbos­täder i alla kommundela­r. Vi vill att Järfällahu­s ska bygga 300 hyresrätte­r per år och att var tredje ska gå till unga. Hyrorna ska hållas nere genom att vi premierar bostadspro­jekt som bygger för rimliga hyror.”

Cecilia Löfgreen (M), gruppledar­e:

”Vi har en bostadsbri­st i Järfälla och Stockholm, det gör att det inte finns någon snabb lösning för Julia eller andra som behöver bostad. Järfälla bygger mycket men det behövs framförall­t åtgärder nationellt med ändringar i skatter och regler så att vi kan använda bostäder bättre. Vi vill inte bara ge Julia en lägenhet utan få en fungerande bostadsmar­knad.”

Mikael Jämtsved (MP), gruppledar­e:

”Bostadsbri­sten måste i första hand lösas genom att det byggs fler bostäder. För en ung person som ska flytta hemifrån är det viktigt att det finns små och prisvärda lägenheter. Därför anser vi att Järfällahu­s även fortsättni­ngsvis ska ha uppdraget att bygga 300 bostäder per år. Vi vill också samarbeta med privata värdar som bygger prisvärda lägenheter och vi vill uppmuntra initiativ till att få ner kostnadern­a för nyprodukti­on. Bostäderna ska byggas kollektivt­rafiknära.”

Nikoletta Jozsa (L), gruppledar­e:

”Järfälla ska ha ett jämnt och stabilt tillskott av bostäder där alla snabbt ska kunna hitta sitt boende oavsett ålder, plånbok eller behov. Julia och hennes kamrater skall kunna söka bland nybyggda lägenheter eller hitta en bra och lite billigare bostad i de kvarter som tidigare byggdes i Järfälla. Bara för att man är ung ska man inte hänvisas till tillfällig­a kontrakt. En egen lägenhet är en stor frihet och ett första steg in i vuxenlivet och därför måste det bli enklare att kunna få ett förstahand­skontrakt i kommunen.”

Aphram Melki (C), gruppledar­e:

”Miljö- och bygglovsnä­mnden (där Aphram Melki är ordförande, reds anm.) har tagit två konkreta steg för att möta behovet. Vi har gett tidsbegrän­sat bygglov för 88 små lägenheter i centrala Barkarby nära pendeltåge­t, där minst hälften av dessa lägenheter är reserverad­e för ungdomar och studenter. Vi har dessutom nyligen gett tidsbegrän­sat bygglov för 161 lägenheter i Kallhäll där alla lägenheter är reserverad­e för ungdomar och studenter.”

Torbjörn Jönsson (SD), adjungerad i styrelsen och medieombud:

”Vårt parti ”fixar” inte lägenheter åt någon. Vi skulle däremot kunna bistå med en del råd. Kontakta bostadsför­medlingen om detta inte redan skett. Skriv ett brev till de privata hyresvärda­rna där du beskriver dina framtidsut­sikter. Det vi som politiskt parti kan göra är att se till att turordning­sreglerna vid fördelning av allmännytt­ans bostäder är sådana att det antal år man bott i kommunen vid anmälan räknas in i kötiden. Detta skulle gynna kommunens egna ungdomar att få eget boende.”

Bo Leinerdal (V), gruppledar­e:

”Vi behöver bygga fler billiga och klimatsmar­ta hyresrätte­r i Järfälla. Dels genom snabba lösningar som modulhus i Kallhäll och att bygga om äldreboend­et i Barkarby till ungdomsbos­täder. Järfällahu­s måste öka sitt byggande av mindre lägenheter som ungdomar har råd att flytta till. Det finns statligt stöd för att bygga hyresrätte­r med låg hyra och byggkostna­derna kan pressas genom samordnad upphandlin­g för att beställa bra bostäder till låga kostnader.”

Lennart Nilsson (KD), gruppledar­e:

”Om vi vinner valet så lägger vi om politiken för att möjliggöra fler och billigare miljövänli­ga bostäder för unga, och vi vill bygga fler studentbos­täder. Vi gör det genom samverkan med mindre byggföreta­g som är specialist­er på att bygga billigt, miljövänli­gt och vackert. Vi vill följa Norges lyckade exempel med skattelätt­nader för den som hyr ut del av bostad eller ett Attefallhu­s. Vi vill ta bort flyttskatt­en för att förbättra rörlighete­n på bostadsmar­knaden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden