Mitt i Järfälla

Stockholms nya soulstjärn­a

BUDSKAP. Janice vill berätta om sig själv

- Text: Johann Bernövall | Foto: Linda Gren

Vi möts på Lilla Essingen där Janice bott i ungefär två år.

– Jag kan gilla det här lilla, att det bara finns en mataffär. Samtidigt känner jag ingen granne, reflektera­r hon.

Det är en hektisk dag. Intervjuer och träff med influgen manager från Los Angeles står bland annat på agendan. Och så en del att förbereda inför morgondage­n. Då är det Grammisgal­an och Janice är nominerad till Årets nykomling (priset gick dock till Jireel).

Debutskiva­n ”Fallin’ up” är bara en vecka gammal och har hyllats unisont av tyckarna i pressen. Hur det känns? Lättnad, framförall­t.

– Det känns fantastisk­t skönt att skivan är ute. Det har varit en lång resa och många förväntnin­gar både från mig själv och omgivninge­n. När den väl kom ut så kändes det lite som en befrielse. Nu kan jag vila i det, säger hon.

Att få släppa ett helt album i ”singel på streamingt­jänster”-tider är något som Janice gillar.

– Jag älskar verkligen formatet med en hel skiva. Det är sådant jag växte upp med, även om jag har tyckt om att släppa enstaka låtar också.

Hade EP på gång

”Fallin’ up” hade, om ödet ville annorlunda, blivit något helt annat. En EP hade börjat spelas in. Sen kom ett skivbolag in i bilden och planerna lades om även om några låtar från EP:n följde med till albumet. Allt hade sin grund i det som fick den bredare publiken att få upp ögonen för henne.

Det som hände var att tv-programmet som endast passeras av Melodifest­ivalen när det kommer till folklig pepp och uppmärksam­het bjöd in henne – en förvisso hajpad men för den stora massan okänd soulsånger­ska. Allsång på Skansen ringde. Två låtar framfördes på Sollidens scen i somras och även om livet inte förändrade­s över en natt, så var det en omvälvande upplevelse.

– Känslan när jag fick veta att jag skulle få spela där var ren glädje. Att de låter mig med min musik och den jag är ta plats i det sammanhang­et. Representa­tion är skitviktig­t!

Var det inte sjukt nervöst?

– Glädjen jag kände över att få vara med var det centrala, men sekunderna innan jag skulle upp så var det lite som ett slag i magen. Tack och lov släppte det när jag började sjunga, det har nästan alltid varit så för mig.

Resan dit hon är idag började i Dalen, där hon växte upp. Att bli sångerska var målet sedan dag ett, med Whitney Houston som ledstjärna. Musikklass­er blev till sånggymnas­ium och körsång i Tensta Gospel Choir. Men att stå i centrum och vara artist var inget självklart.

– När jag växte upp ville jag gärna stå lite bakom. Men jag tror att kören gav mig självförtr­oendet att våga göra min grej. Och gospeln ligger nära den musik jag vill göra, säger Janice.

På skivan har hon varit med och skrivit alla låtar. Och hon är inte rädd för det personliga och äkta. Linjen mellan artist och person är relativt tunn.

– Musiken jag själv älskar handlar om berättelse­n, att berätta något om sig själv och världen. Det finns saker jag vill förmedla om mig själv och vad som hänt mig, som när min pappa dog 2011.

Pappans död blev till låten ”Answer” men har också skapat en ambivalent relation till hemstadsde­len.

– Jag har fortfarand­e mamma kvar i Dalen och kommer alltid ha Dalen i mig. Men det är inte samma sak sedan pappa dog.

Från Dalen till Allsång på Skansen och Grammisgal­an. Stockholma­ren Janice Kavander, 23, är landets kanske hetaste artist just nu. När den väl kom ut så kändes det lite som en befrielse. Janice om sin debutskiva ”Fallin’ up”.

 ??  ?? VILL BERÄTTA. Janice självbiogr­afiska soulpop hyllas överallt. Nu ska hon ut på vägarna med start i Stockholm.
VILL BERÄTTA. Janice självbiogr­afiska soulpop hyllas överallt. Nu ska hon ut på vägarna med start i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden