Mitt i Järfälla

Bakexperte­n Rasmusson tror inte på hetväggens återkomst

Semla schmemla: i veckan var det frossfest för alla älskare av grädde och mandel. Vi spanade att 2018 är den klassiska hetväggen det nya för hippa människor. Men bakelsebos­sen Birgitta Rasmusson från tv:s ”Hela Sverige bakar” sågar vårt trendtips: hon hat

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Finns det någon som kan gofika så är det ”Hela Sverige bakar”-profilen Birgitta Rasmusson. Men hetvägg, denna gamla pursvenska svullfest, är ingen favorit hos 78-åringen.

– Min relation till hetvägg går långt tillbaka i tiden då jag är från Bohuslän, och min familj var lantbrukar­e. Det var inget snack om ”semlor” då, det hette hetvägg bara. Min mamma bakade själv, minns Birgitta Rasmusson.

Enligt fikaproffs­et Rasmusson så styrde hennes moder upp det så här:

Man maler mandlar till mandelmass­a. Sedan skär man av locket på bullen, gröper ur mitten, och sedan blandas inkråmet, alltså smulorna, med mandelmass­an och mjölk, som sedan fylldes ner tillbaka i bullen.

– Fast min mamma blandade inkråmet med grädde. Men sedan kom det jag absolut inte gillade: den varma mjölken. Att man ställer bullen på ett fat och häller varm mjölk omkring den. Ända sedan jag föddes har jag hatat två saker: välling och varm mjölk, sådant det blir skinn på. Och det blev alltid skinn på hetvägg.

Vad tror du, är den på väg tillbaka?

– Nej. Det känns inte så, Jag har inte sett någon prata om det, och har tillgång till väldigt mycket data då jag forskar på kakor och bullar. Jag var nyligen i Habo och pratade om semlor, och ingen nämnde hetvägg då.

Så ingen hipsterhaj­p?

– Jag vet inte. Men det kan väl mycket väl hända då vi lever i retrotider. Ordet semla existerade inte förr, utan det hette bara hetvägg och jag tror att det var någon kung som åt ihjäl sig på sådana. Men ja, jag kan väl misstänka att de måste hitta på något nytt med semlorna hela tiden, så man vet aldrig om hetväggen kommer tillbaka.

 ?? FOTO: KIKI BEIJE ?? BULLBARON. Birgitta Rasmusson föredrar vetebullar framför semlor.
FOTO: KIKI BEIJE BULLBARON. Birgitta Rasmusson föredrar vetebullar framför semlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden