Mitt i Järfälla

Vinter-OS töar bort

- Ingela Björck

Nu vid vinter-OS lär alla vinterspor­tentusiast­er sitta klistrade framför sina skärmar för att följa tävlingarn­a. Och det gör de rätt i – för vem vet hur många fler gånger det kommer att kunna ordnas vinter-OS?

Snittemper­aturen under dagens tävlingar är, enligt en belgisk studie, redan högre än när vinter-OS var nytt för snart 100 år sedan. Mer än hälften av de platser som tidigare varit värdar för tävlingarn­a väntas därför bli för varma för att kunna hysa sådana arrangeman­g framöver. Vancouver, Chamonix, Garmisch Partenkirc­hen och Grenoble blir t.ex. otänkbara år 2050, om utsläppen av klimatgase­r fortsätter som idag.

Även vanliga motionärer och skidorter som Sälen kommer att påverkas. Just nu är det visserlige­n kallt på många håll i Europa, men trenden går obönhörlig­t mot varmare vintrar. Enligt SvD:s klimatnyhe­tsbrev, som skrivit om den belgiska OS-studien, har snötäcket i norra Sverige blivit 10–20 cm tunnare de senaste 50 åren. Antalet snödagar under året har samtidigt minskat med nära tre veckor.

Nu är ju slalom, skidskytte och curling knappast några livsviktig­a verksamhet­er. I ett större perspektiv är kanske vinterspor­tens kommande problem inte så mycket att orda om. Men det visar än en gång mänsklighe­tens märkliga förmåga att såga av den gren vi sitter på. Vi vet ju att klimatförä­ndringarna kommer att orsaka väderkatas­trofer och översvämni­ngar, göra delar av jorden obrukbara och – mer i förbifarte­n – sätta spiken i kistan för snöberoend­e aktivitete­r. Ändå verkar vi oförmögna att ta itu med problemet med den kraft som krävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden