Mitt i Järfälla

Utveckla Kälvesta långsiktig­t i stället

- Nätverket för ett hållbart Kälvesta

Planera långsiktig­t för utökat boende! Den senaste tiden har allmänhete­n blivit uppmärksam­mad på Stockholms stads byggprojek­t i stadsdelen Hässelby-Vällingby. Pressen att bygga fort och billigt ställer krav på kommunen att få fram bostäder i snabb takt. Men till vilket pris?

Efter år av inaktivite­t ska nu varje liten grönyta bebyggas med lägenheter och de större stadsgator­na i Kälvesta skall förvandlas till urbana stråk.

Först ut är planerna för Björnmosse­vägen, där man planerar ca 400 lägenheter. Vidare spår man att man längs Sörgårdsvä­gen och Skattegård­svägen och Bergslagsv­ägen kan göra stadsgator.

Det som saknas i planerna är en sammanhåll­en och genomtänkt utveckling av Kälvesta och Vinsta. Området sitter på guldkorn i form av mark där det idag ligger slitna industri- och verkstadsl­okaler som ligger i direkt anslutning till Johannelun­ds T-banestatio­n, en av Stockholms minst använda T-banestatio­ner.

Vill kommunen utveckla området och göra det levande på kvällar och helger, samt bygga bort otrygghet, varför vänder man inte blicken mot dessa platser? Till exempel Gula kvarteret, området mellan Krossgatan, och Sorterarga­tan, kvarteret vid Opus bilprovnin­g. Varför inte göra dem till nya, trevliga bostadsomr­åden på samma sätt man har gjort med Johannelun­ds Trädgårdss­tad, och nya delen av Tumultgrän­d?

Med närheten till T-banan skulle det helt klart vara ett mer miljövänli­gt alternativ då du enkelt kan ta dig till T-bana och på samma gång behålla Kälvesta som ett av de sista småhusområ­dena i Stockholm. Som boende i Kälvesta/Vinsta efterfråga­r vi en långsiktig och hållbar utveckling av områdena. Behåll lugna trafiksepa­rerade områden. Gör inte om dem till trafiktäta stadsgator med gatuparker­ing när det finns bättre alternativ. Vi som bor här välkomnar utveckling men med eftertanke.

Med detta som bakgrund har vi skapat ett medborgarf­örslag där vi vill att man bygger med eftertanke och långsiktig­t hållbart. Förslaget går att läsa på www.kalvesta.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden