Mitt i Järfälla

”Jag vill göra kläder som sticker ut”

Jakobsberg­sbon Sonja Andersson följer sin dröm och designar klänningar på heltid. Nischen? Couture.

- Text: Louise Bornhall

M in familj flyttade från Angola till Sverige när jag var i 8-års åldern. Pappa var diplomat och mamma designade bröllopskl­änningar. Som barn satt jag bland metervis tyg och hon hittade på uppgifter till mig för att jag ville hjälpa till. När jag var 15 och skulle på fest bestämde jag mig för att göra en klänning helt själv, utan mammas hjälp. När hon såg resultatet sa hon att jag hade talang.

Jag startade mitt designföre­tag 2002, men sedan dess har mycket hänt. Jag har drivit en butik som fick läggas ned för att en person i min närhet blev sjuk, och jag behövde satsa på min familj. Sedan har jag pluggat upp mina gymnasiebe­tyg och gått juridikkur­ser. Men nu satsar jag på designen på heltid.

Jag är den tredje generation­en designer i min släkt, det känns som att jag föddes med designen. Men det tog ett tag att känna att jag var menad för det. Min nisch är couture, jag gillar konst och arkitektur, och det här blir en blandning. Det finns så mycket vanliga kläder, och jag vill göra sånt som sticker ut. Jag kan sitta flera timmar och titta på tyg för att få inspiratio­n till en klänning. Och jag gör allting själv; kommer på idéer, köper tyg, syr. Att göra en klänning är mycket jobb, det tar flera veckor. Jag har fortfarand­e mycket hjälp av mamma.

Couture handlar om lyx, men jag gillar att jobba med enkla tyger, sånt som folk bara går förbi, och göra något vackert av det. Jag har fått flera inbjudning­ar till modeveckor och evenemang utomlands, bland annat att göra en visning i Eiffeltorn­et. Men jag har behövt tacka nej till mycket, det är dyrt att ha en visning och de pengarna finns inte än.

Drömmen är att bli erkänd i Sverige och kunna göra det här internatio­nellt. Jag vill represente­ra Sverige med mina klänningar.

Jag har fått flera inbjudning­ar till evenemang utomlands, bland annat att göra en visning i Eiffeltorn­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden