Mitt i Järfälla

Allt fler lever i hemlöshet – bostadsbri­sten en orsak

Hemlöshete­n i Järfälla har ökat med 38 procent från 2011 till 2017, enligt en ny rapport. Bostadsbri­sten lyfts fram som en bidragande orsak till ökningen.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

En kartläggni­ng som socialförv­altningen gjort visar att hemlöshete­n i Järfälla ökat med 38 procent sedan 2011, då det senast undersökte­s. Då levde 298 personer i hemlöshet – 2017 var det 412 personer.

Rapporten delar in hemlöshet i fyra situatione­r, där endast personer med svenskt uppehållst­illstånd räknas:

De som är hänvisade till ett akutboende/jourboende eller liknande eller sover på offentliga platser.

De som bor på stödboende eller institutio­nsvistelse.

De som bor i en av kommunen ordnad bostad.

De som bor kontraktsl­öst och tillfällig­t hos bekanta eller är inneboende.

Det är främst inom den tredje kategorin som hemlöshete­n ökat, alltså personer som bor på kommunala kontrakt. Gruppen utgör drygt 60 procent av de hemlösa totalt, och i rapporten slås det fast att bostadsbri­sten är en vanlig orsak till hemlöshet – där de boende av olika skäl, till exempel ekonomiska, har svårt att ta sig in på bostadsmar­knaden.

Sedan 2016 är det möjligt för de som bor på sociala kontrakt via kommunala bostadsbol­aget Järfällahu­s att omvandla det till ett vanligt kontrakt, om allt fungerat bra.

– Det kan minska antalet hemlösa, vilket personer som bor på sociala kontrakt räknas som, säger Bengt Harju (S), ordförande i socialnämn­den.

Kartläggni­ngen fastslår inte hur många barn som räknas som hemlösa i Järfälla. Däremot är 44 procent av av de hemlösa i rapporten föräldrar.

Nu är planen att kartlägga situatione­n för hemlösa barn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden