Mitt i Järfälla

De förvandlar villan till teaterscen

Teater Tribunalen har tagit sitt pick och pack från Södermalm – och flyttat in i en villa i Spånga. Här får publiken upptäcka föreställn­ingen i rum efter rum.

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

I en snötäckt villa i närheten av Spånga centrum sitter Maja Björkquist och Shari Sabel Strandmark från teater Tribunalen.

I vanliga fall håller de till vid Zinkensdam­m på Södermalm. Men för några veckor sedan flyttade teatern ut till Solhem.

För första gången har Tribunalen skapat en produktion av snittet ”site-specific”; teater som utspelar sig på en okonventio­nell plats, och inte på en klassisk teaterscen.

Ett koncept som syns på flera håll världen över, inte minst i London och New York.

Mötesplats på bibblan

Föreställn­ingen ”Total eclipse of the heart” kommer att spelas flera dagar i veckan under mars månad och hade premiär den 2 mars.

Den en och en halv timme långa produktion­en kommer att utgå från Spånga bibliotek.

– Där möter vi publiken, och så går vi gemensamt hit till villan, säger Shari Sabel Strandmark.

Väl på plats i det gamla huset kommer scener att utspela sig i rummen på villans övervåning, scener där ”performers” och publik kommer att interagera.

Handlingen utgår fritt från en bok av Friedrich Engels, som undersöker tvåsamhete­n som begrepp.

– I boken pekar Engel på att tvåsamhete­n inte alltid varit normen för människan. Vi undersöker det temat tillsamman­s med publiken snarare än att spela upp hela Friedrich Engels bok, det hade nog blivit väldigt tråkigt, säger Maja Björkquist.

Huset berättar en historia

Huset hittade teatern via en annons på Blocket.

– Efter att vi varit här och tittat kändes det självklart att vi skulle vara här. Till skillnad mot att vara i till exempel en affärsloka­l som kan kännas väldigt anonym så berättar det här huset en historia. Vi hamnar i en helt ny kontext mot vad som är normalt för teatern, säger Maja Björkquist.

Från Södermalm till villaföror­ten, är ni rädda att publiken inte kommer hitta hit?

– Ja, kanske. Det kan vara så. Men det är också roligt att försöka hitta en ny publik. Det skulle vara väldigt kul om det kom publik från Spånga och tittade, säger Maja Björkquist.

– Jag tycker också att man kan se på det i ett större perspektiv. Stockholm är en jättesegre­gerad stad. Bara det här med att vi koncentrer­at så många viktiga institutio­ner till en liten, liten plats inne i stan. Det är väldigt märkligt, säger Shari Sabel Strandmark.

 ??  ?? SCEN. Teatergrup­pen Tribunalen hittade villan på Blocket.
SCEN. Teatergrup­pen Tribunalen hittade villan på Blocket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden