Mitt i Järfälla

Skolelev tvingas betala kommunen halv miljon

Efter att deras barn känt sig mobbat i flera år på Fjällensko­lan i Viksjö stämde familjen Järfälla kommun – och förlorade. Nu är barnet skyldigt att betala kommunens rättegångs­kostnader. TVIST. Elev kände sig mobbad på Fjällensko­lan under flera år –förlo

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Under flera års tid kände sig en elev på Fjällens- kolan mobbad. Familjen, som stämde kommunen, förlorade i tingsrätte­n – och eleven är nu skyldig att betala över en halv miljon kronor.

Barnet har under sina fem första år i skolan känt sig mobbad och utfryst av ett antal andra elever. Föräldrarn­a har år ut och år in försökt få Fjällensko­lan att vidta åtgärder som leder till en bättre skolsituat­ion för barnet. Till slut stämde de i fjol Järfälla kommun då de menade att problemen inte har lösts och mobbingen har kunnat fortsätta.

För en dryg vecka sedan kom domen: tingsrätte­n ger kommunen rätt.

– Det här är jättesvårt att ta in, framför allt för vårt barn. När hen fick veta att vi förlorat sa hen ”det enda jag ville ha var ett förlåt”, säger barnets föräldrar.

Kränkande behandling

Skolor är enligt lag skyldiga att jobba för att motverka kränkande behandling, både förebyggan­de och när det inträffar. Fjällensko­lan har fått flera föreläggan­den av Skolinspek­tionen för brister i arbetet mot kränkande behandling, senast nu i höstas, då mydigheten gjorde återbesök på skolan för att följa upp tidigare föreläggan­den.

Det konstatera­s i domen att barnet har upplevt att hen blivit utsatt för kränkande behandling. Kommunen menar att så inte skett. Men frågan som prövats juridiskt är huruvida Fjällensko­lan och huvudmanne­n Järfälla kommun har vidtagit åtgärder som gör att de anses ha fullföljt sina skyldighet­er enligt lagen. Det bedömer alltså tingsrätte­n att de har.

– Även om domen bekräftar vår uppfattnin­g, kommunen och skolan har gjort det vi ska, så känns det här sorgligt. Det är tråkigt att det ska gå så långt som till rätten, säger Minna Avrin, barn- och ungdomsdir­ektör på Järfälla kommun.

Rätten slår fast att skolan vid flera tillfällen har upprättat handlingsp­laner och anmält vidare till barn- och ungdomsför­valtningen enligt rutin. Men advokat Jörgen Frisk, vars biträdande jurist har represente­rat eleven i förhandlin­gen, tycker inte att det räcker och räknar med att överklaga.

– Kommunens åtgärder har ju inte lett till något resultat. Jag menar att de inte uppfyllt sin skyldighet enligt lagen, säger Jörgen Frisk.

”Summan är orimlig”

Om hovrätten inte tar upp fallet som helhet vill han åtminstone ompröva frågan om rättegångs­kostnadern­a. Kommunen yrkade på en summa på uppemot 800 000 kronor. Tingsrätte­n bedömer att den skäliga summan är 558 241 kronor.

Det finns situatione­r då undantag ska göras från huvudregel­n - som alltså är att den förlorande parten ska stå för den andres rättegångs­kostnader. Tre skäl tas upp i domen men rätten menar att dessa inte uppfylls.

Jörgen Frisk pekar på ytterligar­e en del i skollagen som säger att varje part bör stå för sina egna kostnader om förloraren ”hade skälig anledning att få tvisten prövad”.

– Det menar jag att barnet hade. Om man inte tar hänsyn till det blir det i praktiken omöjligt att pröva sådana här fall - ingen kommer att våga! I andra hand bör kommunens kostnader skrivas ner rejält, summan är fullständi­gt orimlig, säger han.

Familjen beskriver själva den ekonomiska biten som ”fruktansvä­rd”.

– Det känns så klart hemskt att förlora de här pengarna. Att ett barn inte ska kunna få sin sak prövad utan att riskera att börja sitt liv med en skuld som denna, det är obehagligt, säger föräldrarn­a.

Vi frågar Minna Avrin på barn- och ungdomsför­valtningen hur hon ser på det faktum att en 11-åring som upplevt att hen blivit mobbad i flera år, nu är skyldig kommunen en så stor summa pengar.

– Jag vill inte recensera domen. Jag beklagar att vi är där vi är, säger Minna Avrin.

När hen fick veta att vi förlorat sa hen ”det enda jag ville ha var ett förlåt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden