Mitt i Järfälla

ORKESTERN SL R ETT SLAG FÖR KVINNLIGA MUSIKER

Att musikscene­n är ojämställd är sedan gammalt. Nu slår Järfälla symfoniork­ester ett slag för kvinnliga tonsättare genom en konsert med fokus på kvinnor.

- Text: Louise Bornhall | Foto: Mikael Andersson

Med konserten ”Det är kvinnan bakom allt” vill Järfälla symfoniork­ester hylla kvinnliga tonsättare genom tiderna.

D et är tisdag kväll på kulturscen­en i gymnasiesk­olan.

– Horn och trumpet, från 185 och framåt, ni är jättevikti­ga!

Dirigent Hanna Ohlson Nord instruerar Järfälla symfoniork­ester och snart flödar musik ut i den tomma aulan. Orkestern repeterar inför den 24 mars, då en av årets fem konserter går av stapeln. Temat den här gången är speciellt – då är det nämligen bara kvinnliga tonsättare, en kvinnlig saxofonsol­ist och en kvinnlig dirigent som gäller.

Nyheterna om mansdomine­rade festivalsc­ener och prestigefy­llda musikprise­r som går till män har avlöst varandra de senaste åren.

Så hur ser situatione­n ut inom den mer klassiska skolan? Mycket män även där, berättar några av de kvinnor som är med i Järfälla symfoniork­ester, när de tar en paus.

– När jag hör ordet dirigent ser jag en man framför mig. Jag får anstränga mig för att se en kvinna, säger Edda Hahlbeck som spelar violin.

Dirigenten Hanna Ohlson Nord som är inlånad inför konserten instämmer.

– Det var standard att vara ensam tjej i klassen när jag studerade till dirigent. Men oftast blir man väldigt väl mottagen, folk tycker det är kul med en kvinna som dirigerar, säger hon.

Micaela Hoppe, som tidigare spelat horn i orkestern, är numera kompositör och en av de kvinnor vars verk ska spelas under konserten.

– Jag spelas ofta runt den åttonde mars, det är såklart roligt, men jag skulle önska att det var mer självklart att spela kvinnor året om, säger hon och fortsätter:

– Det har funnits många kvinnliga kompositör­er genom åren, men de har inte lyfts fram och på så vis glömts bort.

Samtidigt verkar någonting hända. För tio år sedan startades den ideella föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – som jobbar för att fler kvinnliga kompositör­er ska lyftas fram. Och varken Micaela Hoppe eller Hanna Ohlson Nord ser sig som pionjärer.

– Kvinnliga dirigenter för 20 år sedan var pionjärer, de har trampat upp en smal stig vars spår jag kan gå i, säger Hanna Ohlson Nord.

Christina Björklund, violinist som varit med i orkestern sedan starten 1976 fyller i:

– Den här konserten var inplanerad innan Metoo, så vi ligger verkligen i tiden!

Under hennes många år i orkestern har de aldrig haft en liknande konsert som de nu repar inför. Så vad tänker de om en sådan punktinsat­s?

– Om inte annat lyfter det intresset för stunden, det behövs mer sånt för att sprida kunskap, säger Sofia Wänström, som spelar fiol och är konsertmäs­tare, och fick upp ögonen ännu mer för klassisk musik när hon gick med i orkestern.

Alla skrattar och tittar mot Hanna Ohlson Nord när de får frågan om hur det känns inför konserten. Än är det mycket kvar att slipa på, men de tror att de kommer låta bra till slut. Och den här typen av musik gör sig bäst under konserter, tycker de.

– Det är inte musiken man hör på vanlig radio, det är lite mer svårlyssna­t, säger Elisabeth Larsson, cellist, och får medhåll av Edda Hahlbeck.

– Att plugga in lurar i öronen ger inte den här musiken liv på samma sätt som annan musik. Det behövs andra förutsättn­ingar, som en konsert.

Pausen är slut. Dirigent Hanna Ohlson Nord kliver upp på en trälåda längst framme på scen, ger några korta instruktio­ner. Sedan dundrar musiken igång.

Det var stan- dard att vara ensam tjej i klassen när jag studerade till dirigent.

 ??  ??
 ??  ?? LADDADE. Micaela Hoppe, Edda Hahlbeck, Elisabeth Larsson, Christina Björklund, Sofia Wänström, Hanna Ohlson Nordh laddar inför konserten den 24 mars.
LADDADE. Micaela Hoppe, Edda Hahlbeck, Elisabeth Larsson, Christina Björklund, Sofia Wänström, Hanna Ohlson Nordh laddar inför konserten den 24 mars.
 ??  ?? INSTRUMENT. En rad olika instrument ryms i en symfoniork­ester, som diverse stråkinstr­ument och blåsinstru­ment.
INSTRUMENT. En rad olika instrument ryms i en symfoniork­ester, som diverse stråkinstr­ument och blåsinstru­ment.
 ??  ?? DIRIGENT. Hanna Ohlson Nordh dirigerar symfoniork­estern.
DIRIGENT. Hanna Ohlson Nordh dirigerar symfoniork­estern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden