Mitt i Järfälla

Djurgård kan bli verklighet i Barkarbyst­aden

Vad sägs som en djurgård strax intill Barkarbyst­aden? Det kan bli verklighet i det nya naturreser­vat som förväntas klubbas senare i vår.

- Louise Bornhall

Området norr om Barkarbyst­aden ska bli till naturreser­vat under namnet Norra Igelbäcken­s naturreser­vat, en markyta på 44 hektar.

Syftet? Dels är det att värna om den gröna kilen och Igelbäcken som löper genom området.

Dels också för att boende i Barkarbyst­aden och andra ska ha nära tillgång till friluftsli­v.

– Genom att göra grönområde­t till ett naturreser­vat bevarar vi naturen för all framtid, och vi ger det extra skötsel och omtanke vad gäller friluftsli­v och det gröna, säger Amanda Palmstiern­a (MP), ordförande i tekniska nämnden.

I naturreser­vatet är tanken att det kan bli vandringsl­ed, kaféverksa­mhet, toaletter – och ett lantbruk med djur.

– Vi har beslutat att det ska bli en målpunkt för friluftsli­v och naturpedag­ogik vid Hägerstalu­nd, till exempel en visningsgå­rd där man kan titta på djur, säger Amanda Palmstiern­a.

I nuläget har planen för naturreser­vatet fått godkänt i tekniska nämnden och förväntas enligt Amanda Palmstiern­a godkännas i kommunstyr­elsen och fullmäktig­e under senvåren. Snart därefter kan naturreser­vatet invigas – men planerna för visningsgå­rden och annat ligger längre fram i tiden. Det eftersom besluten ska fattas tillsamman­s med Stockholm stad som området gränsar till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden