Mitt i Järfälla

Alla skolor ska vara bra skolor

Svar på insändare ”Politiker, ge svar om skolan innan valet”, (Järfälla Tidning 24 februari, nr 8)”:

- Eva Ullberg (S), kommunalrå­d och ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden

Inge Gerremo efterlyser svar om Fjällensko­lan och hur Järfällas politiker vill skapa bättre skolor. Skolan har varit högsta prioritet för Samarbetsk­oalitionen (S, C, MP) sedan vi tillträdde 2014. I budgeten för 2018 tillförs närmare 90 miljoner extra till skolan – den största satsningen på många år. Elever och lärare har varit vinnare i alla budgetar vi lagt.

Resurser är nödvändigt men inte det enda som krävs för en bra skola. Fjällensko­lan är ett exempel på detta: Bristande struktur i ledningen gick ut över arbetsmilj­ö, studiero och till slut kunskapsre­sultaten.

Rektor har ett ansvar för verksamhet­en som vi varken kan eller bör ta bort. Men kommunen ska sätta in stödåtgärd­er så fort det finns tecken på brister. Det ska inte behöva gå ända till Skolinspek­tionen. Därför har vi nu tagit fram en uppdaterad handlingsp­lan för trygghet och studiero med bättre rutiner för att stödja skolor tidigt.

En ny ledning på Fjällensko­lan har tagit tag i problemen med stöd av kommunen.

Skolinspek­tionen har nyligen konstatera­t att tillräckli­ga åtgärder vidtagits på alla områden. Även resultaten går åt rätt håll: läsåret 2016/2017 blev 95,5% av niorna behöriga till gymnasiet vilket är en förbättrin­g jämfört med 2014 (87,9%) och för tio år sedan (93,6% läsåret 2006/2007).

Så kort om hur Socialdemo­kraterna vill göra Järfälla till Sveriges bästa skolkommun:

Ordning och studiero. Tydliga ordningsre­gler och daglig fysisk aktivitet på schemat i alla skolor vilket ökar koncentrat­ion och inlärning.

Lärare ska få vara lärare. Genom minskad administra­tion och lärarassis­tenter som avlastar.

Resurser efter behov. För att alla skolor ska kunna vara bra skolor krävs resurser utifrån utmaningar såsom elevsamman­sättningen. Därför stärker vi det socioekono­miska stödet till skolor med många elever från studieovan­a hem.

Jag lovar att vi socialdemo­krater alltid kommer proritera skolan framför skattesänk­ningar.

 ?? FOTO: JÄRFÄLLA KOMMUN ?? Publicerad förra veckan.
BÄTTRE SKOLOR. Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
FOTO: JÄRFÄLLA KOMMUN Publicerad förra veckan. BÄTTRE SKOLOR. Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden