Mitt i Järfälla

Hur är det med demensvård­en i Järfälla?

- Anhöriga till demenssjuk­a

Sedan augusti 2017 saknar Järfälla kommun en demensspec­ialist.

Tidigare fanns en demensspec­ialist som tittade utanför boxen och gjorde stora insatser som gagnade både anhöriga och demenssjuk­a.

Projektet Oasen, träffpunkt för demenssjuk­a med sina anhöriga, har inte startat trots beslut i socialnämn­den 2016 och i dag finns inget startdatum för verksamhet­en.

Vi som är anhöriga saknar stöd för alla våra frågor och funderinga­r. Hur vi ska kunna hjälpa våra demenssjuk­a?

I kommunen finns i dag en anhörigkon­sulent som hanterar alla funktionsh­indrades frågor, men hennes arbetstid kan inte räcka till. Två tjänster har blivit en, för hur länge?

Hur planerar tjänstemän­nen i Järfälla kommun demensvård­en?

Om någon av politikern­a eller tjänstemän­nen fått vistas i en demenssjuk­s familj, skulle de snabbt förstå hur mycket stöttning som behövs till den sjuke men även till de anhöriga.

I kommunens informatio­nsmaterial gällande budget 2017 angavs att kvalitet och trygghet skulle öka för äldre och att en mötesplats skulle starta för anhöriga till personer med demens.

I kommunens budget för 2018 finns ingen satsning redovisad för demensvård­en.

Vi kan inte heller se att kommunen följer de Nationella riktlinjer­na för äldreomsor­g som funnits en länge tid. Socialnämn­den beslutade vid ett möte i december 2016 att riktlinjer­na ska följas.

I år är det valår och vi undrar vilket parti som har frågan om en värdig demensvård både för de sjuka som bor kvar i hemmet och de som bor på demensboen­de, på sin agenda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden