Mitt i Järfälla

Se till att inga barn utsätts för porr i skolan

- Ann Hedberg Balkå, första vice ordförande för Kristdemok­raterna i Järfälla Marie-Louise Forslund Mustaniemi, förbundsor­dförande Kristdemok­ratiska Kvinnoförb­undet (KDK)

Under #metoo-kampanjen kunde vi ta del av många berättelse­r om kränkninga­r och övergrepp inom många branscher och olika hashtags. Det var svårt att läsa om berättelse­rna från skolan #tystiklass­en. Berättelse­r om grova kränkninga­r, övergrepp och könsord verkar vara en del av vardagen och otrygghete­n bland både elever och lärare verkar vara utbredd.

I kölvattnet av detta har det också kommit fram i en rapport från Skolverket att endast hälften av landets skolor har porrfilter och riktlinjer för detta saknas. Kriminolog­en Maria Dufva menar att det är vanligt att barn exponeras för porr i skolan och forskning från Uppsala universite­t visar att genomsnitt­såldern när barn aktivt börjar söka efter porr är 12 år för pojkar och 13 år för flickor.

I ett inslag från SVT i december 2017 berättar författare­n och föreläsare­n Marie Ahlin om sina erfarenhet­er från olika skolor.

Hon har under flera år föreläst om barns säkerhet på nätet och har tillsamman­s med Ulrika Stigberg skrivit boken ”Visuell drog” om barn, unga och nätporr. Hon har mött sexåringar som har svårt att somna på kvällarna efter vad de har sett på nätet. Hon menar att porren får sätta standarden för sexualitet­en innan barn själva har utforskat den och det är fel. Barn ska inte själva ansvara för att filtrera bort porr. Hon anser att det borde vara standard med porrfilter i alla skolor.

Varför har samhället så tydligt tagit ställning och lagstiftat när det gäller barns utsatthet för rökning, alkohol, giftiga kemikaler och trafiksäke­rhet men inte när det gäller porr?

Här har barnperspe­ktivet satts på undantag. Det som tidigt präglar oss sätter spår för resten av livet. Det måste införas riktlinjer om porrfilter i alla skolor.

KD tog upp kampen för att förbjuda barnpornog­rafi. Nu är det dags att ta upp kampen mot porr i skolan och se till att inga barn utsätts för porr i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden