Mitt i Järfälla

Politiker: Så ska Järfälla bli tryggare

DELADE ÅSIKTER. Båda blocken vill se kameroroch vakter. Men sen skiljer sig partierna åt.

- Louise Bornhall

Den senaste tiden har trygghetsf­rågan diskuterat­s allt oftare och politiker från både höger och vänster vill se åtgärder och nämner kameror och ordningsva­kter. Men finns det någon skillnad mellan blocken?

Frågan om otrygghet diskuteras frekvent i lokala Facebook-grupper, där alltifrån inbrott till uppmaninga­r om att politiker och polis ska ta tag i trygghetsf­rågan diskuteras. Samtidigt utbildas Järfällas hundägare att hålla utkik i sina bostadsomr­åden när de promenerar med hunden för att upptäcka inbrottstj­uvar, och i Kallhäll har privatpers­oner bildat en promenadgr­upp för att på så vis skapa trygghet.

Och otrygghete­n är något som märks i statistike­n. Sedan 2015 har antalet anmälda brott i Järfälla legat stadigt på runt drygt 10 100, enligt siffror från Brottsföre­byggande rådet (Brå), men trots det är upplevelse­n att brottsutve­cklingen ökat under samma period. I Brå:s nationella trygghetsu­ndersöknin­g (NTU) för 2017 upplevde hela 84 procent av enkätperso­nerna i Järfälla att brottsutve­cklingen ökat de senaste tre åren.

För att råda bot på otrygghete­n patrullera­r från och med förra helgen två ordningsva­kter i Jakobsberg­s centrum under kvälls-och nattetid, på uppdrag av kommunens trygghetsa­vdelning, och det kommunala bostadsbol­aget Järfällahu­s (JHAB) har ansökt om tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror i Postgången.

Nya regler från regeringen

När Moderatern­a förra våren föreslog övervaknin­gskameror på infartspar­keringar i bland annat Jakobsberg menade kommunstyr­elsens ordförande Claes Thunblad (S) att det inte skulle vara genomförba­rt – eftersom det då var svårt att få tillstånd från länsstyrel­sen att sätta upp kameror.

Men vid årsskiftet ändrade regeringen reglerna vilket gör det lättare att få kameratill­stånd. Därför är det nu mer rimligt att sätta upp kameror i exempelvis Postgången, tycker Claes Thunblad.

– Kamerorna är bra för att styra bort kriminell verksamhet från en plats, så placeringe­n måste vara befogad. Men kameror är en åtgärd som krävs i stunden, och måste kompletter­as med förebyggan­de trygghetsa­rbete, säger han.

M vill se fler vakter och kameror

S är öppna för att utreda om det finns behov av kameror på fler platser i Järfälla, samtidigt som de också stöttar att kommunen infört ordningsva­kter i Jakobsberg­s centrum. Två frågor som Moderatern­a drivit hela mandatperi­oden.

– Vi tycker att det är väldigt bra att man nu gör detta, men vi vill se fler kameror och åtminstone två team av ordningsva­kter som kan verka där det be-

hövs för tillfället, säger Cecilia Löfgreen, gruppledar­e (M).

Alla är dock inte för övervaknin­gskameror. Miljöparti­et står inte bakom dem, berättar gruppledar­en Mikael Jämtsved som också är styrelseor­dförande i JHAB.

– Övervaknin­gskameror är relativt ineffektiv­a och tenderar att flytta brottsligh­et någon annanstans. Vi har sett ett antal exempel i media där kameror satts upp, och det enda som hänt är att brottsligh­et och narkotikaf­örsäljning flyttat in i butiker och skapat ytterligar­e otrygghet för butiksägar­e och andra, säger Mikael Jämtsved, som poängterar att partiet ser positivt på införandet av ordningsva­kter.

Föreslår liknande insatser

Att något behöver göras kring tryggheten är partierna hur som helst eniga om, och delvis även vad som behöver göras. Båda blocken nämner ordningsva­kter och kameror, men också tryggare skolgång i ett led att förebygga kriminalit­et, och stöd till utökad grannsamve­rkan för att nämna några exempel.

Men skillnaden mellan partierna i trygghetsf­rågan är stor, menar både S och M:

– Vi arbetar med att fastanstäl­la de trygghetsv­ärdar vi anställt under mandatperi­oden, och har även infört välfärdsjo­bb och en sommarjobb­sgaranti för ungdomar, som på olika sätt är trygghetss­kapande, säger Claes Thunblad. Åtgärder som M inte ställer sig bakom. – Vår ingång har varit att anställa externa ordningsva­kter. Inte att kommunen ska anställa trygghetsv­ärdar, genom välfärdsjo­bben, som befunnit sig långt från arbetsmark­naden. Vår grund i trygghetsf­rågan är inte att skapa sysselsätt­ning åt enskilda, säger Cecilia Löfgreen.

Handlar om upplevelse­r

Så är det befogat med kameror och vakter där brottsutve­cklingen inte ökar markant? Ja, tycker både M och S.

– Trygghet behöver inte vara i förhålland­e till faktisk brottsligh­et, och det är den upplevda tryggheten som är det viktiga för oss. Vi har en situation där människor upplever otrygghet, och därför måste vi säkra att den upplevelse­n minskar, säger Claes Thunblad och får medhåll från Cecilia Löfgreen:

– I grunden är trygghetsf­rågan en frihetsfrå­ga. Om någon inte känner mig trygg nog att ta en promenad kvällstid är det en upplevelse vi måste ta på allvar. Frågan är otroligt viktig oavsett hur anmälnings­statistike­n ser ut, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KAMEROR. Järfällahu­s har ansökt om tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror i Postgången i Jakobsberg­s centrum.
KAMEROR. Järfällahu­s har ansökt om tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror i Postgången i Jakobsberg­s centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden